Paul Van Malderen startte zijn carrière bij de Nederlandse groep Utermöhlen. In de thuisgemeente van Van Malderen, Buggenhout (Oost-Vlaanderen), beschikte de Nederlandse holding over een productie- eenheid voor kompressen. In 1979 knutselt ingenieur Van Malderen in zijn garage een eigen machine in elkaar voor de productie van onderleggers voor ziekenhuisbedden. In 1980, na twaalf jaar, stapt hij op bij Utermöhlen en wordt hij zelfstandig ondernemer. Ontex is geboren.
Zoon Bart treedt in 1996 aan als gedelegeerd bestuurder van de groep. Onder zijn leiding groeit Ontex uit tot de grootste Europese producent van luiers en maandverband onder huismerk, het zogenaamde private label. Eind 1998 trekt het bedrijf naar de Brusselse beurs. Vier jaar later koopt het Britse investeringsfonds Candover de Vlaamse groep via een ‘leveraged buy-out’ van 1,1 miljard euro. Bart Van Malderen blijft nog enkele jaren aan het roer.
Door een combinatie van de hoge schulden die Candover op de balans van Ontex gezet had, de concurrentiële druk op de marges en de hogere grondstoffenprijzen krijgt Ontex het enkele jaren heel moeilijk. In het kader van een grootschalige schuldherschikking in 2007 komt zelfs het scenario van een verkoop van de incontinentiedivisie aan Bart Van Malderen op tafel. Maar dat plan gaat niet door.Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. In 2011 start Van Malderen de nieuwe luierproducent Drylock op Vijf jaar later beschikt hij over productie-eenheden in België, Tsjechië, Rusland, Italië en de Verenigde Staten.
Daarnaast profileert de Oost-Vlaamse ondernemer zich als partner van Jan Van Geet en de groep VGP, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de bouw van semi-industrieel vastgoed in Tsjechië en andere Oost-Europese landen. Het bedrijf koopt grond, zet daar gebouwen op, zoekt huurders en ontvangt de huurinkomsten. Van Malderen controleert bijna 50 procent van de groep die geleidelijk zijn aandacht verlegt naar Duitsland en Spanje. In 2017 bouwde Van Malderen zijn belang in VPG af om de opbrengst daarvan te herinvesteren in Drylock.
In de zomer van 2019 werd bekend dat de familie Boël via haar investeringsholding Sofina een kwart nieuwe aandelen in de groep Drylock onderschrijft. Sofina legt voor de operatie 150 miljoen euro op tafel. Drylock wordt daarmee gewaardeerd op 600 miljoen euro. Dat is veel geld voor de groep die op dat moment nog volop opstartkosten aan het verwerken is. Het bewijst wel dat de familie Boël gelooft in de groei opportuniteiten van het Drylock project. In een persbericht zegt Harold Boël, CEO van Sofina: “We waren onder de indruk van de snelheid en het succes van Drylock Technologies tot nu toe. De ondernemersgeest, het state-of-the-art productieplatform met een wereldwijde aanwezigheid, de portfolio van duurzame producten, de gezonde en veelbelovende klantenmix en onze vergaderingen met het Drylock-team hebben allemaal bijgedragen om ons te overtuigen van de verdiensten van deze investering.”
De zus van Bart Van Malderen, Griet, is niet actief in het bedrijf. Zij is wijnbouwer geworden in het Franse Saint-Emilion, waar ze Château de Lussac produceert. In 2018 verkocht ze haar drie Franse wijnkastelen.