Familie Van Malderen [50]

Vermogen € 546 109 000
Gekend als ex-Ontex
Activiteit Bouw en verhuur vastgoed
Inplanting Buggenhout
Tendens Dalend
Huidige positie 50


Paul Van Malderen startte zijn carrière bij de Nederlandse groep Utermöhlen. In de thuisgemeente van Van Malderen, Buggenhout (Oost-Vlaanderen), beschikte de Nederlandse holding over een productie- eenheid voor kompressen. In 1979 knutselt ingenieur Van Malderen in zijn garage een eigen machine in elkaar voor de productie van onderleggers voor ziekenhuisbedden. In 1980, na twaalf jaar, stapt hij op bij Utermöhlen en wordt hij zelfstandig ondernemer. Ontex is geboren.

Zoon Bart treedt in 1996 aan als gedelegeerd bestuurder van de groep. Onder zijn leiding groeit Ontex uit tot de grootste Europese producent van luiers en maandverband onder huismerk, het zogenaamde private label. Eind 1998 trekt het bedrijf naar de Brusselse beurs. Vier jaar later koopt het Britse investeringsfonds Candover de Vlaamse groep via een ‘leveraged buy-out’ van 1,1 miljard euro. Bart Van Malderen blijft nog enkele jaren aan het roer.

Door een combinatie van de hoge schulden die Candover op de balans van Ontex gezet had, de concurrentiële druk op de marges en de hogere grondstoffenprijzen krijgt Ontex het enkele jaren heel moeilijk. In het kader van een grootschalige schuldherschikking in 2007 komt zelfs het scenario van een verkoop van de incontinentiedivisie aan Bart Van Malderen op tafel. Maar dat plan gaat niet door.Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. In 2011 start Van Malderen de nieuwe luierproducent Drylock op Vijf jaar later beschikt hij over productie-eenheden in België, Tsjechië, Rusland, Italië en de Verenigde Staten.

Daarnaast profileert de Oost-Vlaamse ondernemer zich als partner van Jan Van Geet en de groep VGP, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de bouw van semi-industrieel vastgoed in Tsjechië en andere Oost-Europese landen. Het bedrijf koopt grond, zet daar gebouwen op, zoekt huurders en ontvangt de huurinkomsten. Van Malderen controleert bijna 50 procent van de groep die geleidelijk zijn aandacht verlegt naar Duitsland en Spanje. In 2017 bouwde Van Malderen zijn belang in VPG af om de opbrengst daarvan te herinvesteren in Drylock.

Zijn zus Griet is niet actief in het bedrijf. Zij is wijnbouwer geworden in het Franse Saint-Emilion, waar ze Château de Lussac produceert. In 2018 verkocht ze haar drie Franse wijnkastelen.