Griet Van Malderen verkoopt haar drie Franse wijnkastelen

(Foto: YouTube)

Château Franc Mayne, 7 hectare in de topwijnstreek St-Emilion. Château de Lussac, 26 hectare.En Vieux Maillet 5 hectare in de streek van Pomerol. Dat zijn de drie Franse wijnkastelen die Griet Van Malderen te koop heeft gezet. Het eerste is ondertussen al verkocht. Griet Van Malderen is de zus van Bart Van Malderen, de ondernemer en aandeelhouder van vastgoedbedrijf VGP. Hij werkt momenteel aan de uitbouw van de groep Drylock actief in de luierindustrie. Daarmee keert hij terug naar zijn roots. Broer en zus Van Malderen konden immers voortbouwen op het fortuin dat hun vader opbouwde met de expansie van de luier- en maandverbandproducent Ontex. Château Franc Mayne, het belangrijkste domein, heeft een boekwaarde van 33 miljoen euro. Het vermogen van Griet Van Malderen bedraagt momenteel 53 miljoen euro. Met de verkoop van Franc Mayne stijgt dat tot 93 miljoen euro.Vader Paul Van Malderen stampte Ontex in 1979 uit de grond. In 2002 werd het bedrijf verkocht aan het Britse fonds Candover. Dochter Griet was toen al samen met haar echtgenoot, de Franse radiojournalist Hervé Laviale, twee jaar eigenaar van haar eerste wijndomein. In 2005 verwierf ze het domein Château Franc Mayne, een Grand Cru Classé. Ze kocht het kasteel van Georgy Fourcroy, peetvader van de gelijknamige Brusselse familie die rijk werd met de likeur Mandarine Napoleon en de horecagroothandel ISPC. (Lees verder onder de foto)

Château Franc Mayne

Van Malderen verkoopt op een goed moment. De voorbije jaren is een ware rush ontstaan op dure wijndomeinen in de Bordeaux, en meer specifiek in Saint-Emilion. Voor welk bedrag het Château Franc Mayne van eigenaar wisselt, is niet bekend. Maar volgens kenners kunnen de prijzen voor een Saint-Emilion Grand Cru Classé tot 16 miljoen euro per hectare oplopen.

“Het was het juiste moment om te verkopen”, zegt Van Malderen aan de krant De Tijd die het nieuws brengt. Van Malderen woont momenteel in Montreux in Zwitserland. “We hebben veel plezier beleefd aan de opbouw van onze wijnen, maar nu gaat onze interesse naar andere zaken. De opbrengst van de verkoop gaat naar puur financiële investeringen”.