NIEUW – MEDIA – Cegeka is nu samen met Luc Jeurissen en Philippe Bodson eigenaar van TV Limburg

Ernest Bujok bij zijn afscheid van TV Limburg in 2017.

De Limburgse ICT groep Cegeka, in handen van André Knaepen, is met 46 % de grootste aandeelhouder van de in februari dit jaar nieuw opgerichte BV TV Limburg. Andere nieuwe aandeelhouders van de regionale tv-omroep zijn Trixxo-eigenaar Luc Jeurissen, goed voor 33 %, en Philippe Bodson, 20 %, gekend van de private luchtvaartgroep ASL. Het nieuwe TV Limburg is daarmee stevig verankerd in de provincie die het bedient. Blijkt dat de Limburgse televisie niet gediend was met de plannen van haar Antwerpse eigenaar Mediahuis om de omroep om te bouwen tot een kleine videoproducent van lokaal nieuws. De redactie van de omroep riep de hulp in van oudgediende Ernest Bukjok om een uitweg te zoeken. Die vond de oplossing bij Stijn Bijnens, momenteel CEO van Cegeka. Daarmee is een oud verhaal rond gemaakt. Bujok en Bijnens hebben immers in de jaren ‘90 samen de familie Baert van de krantenuitgever Het Belang van Limburg mee rijk gemaakt.

Gisteren kon u hier lezen hoe de mediagroep Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad en mee in handen van Thomas Leysen, zijn regionale tv-omroepen verenigd in de groep De Buren had verkocht aan de zorgondernemer en politieker David Larmuseau. Blijkt dat die laatste daarbij enkel eigenaar is geworden van de Antwerpse regionale omroep ATV en van het Oost-Vlaamse TV Oost. TV Limburg, de derde omroep in handen van De Buren, bleef daarbij buiten de deal. In Hasselt hadden ze blijkbaar de bui zien hangen en wisten ze van de plannen van Mediahuis om hun belang in de regionale omroepen af te stoten of anders operationeel te minimaliseren. Daarop besloot de redactie van TV Limburg met hoofdredacteur Eddy Eerdekens voorop een eigen oplossing te zoeken.



Eerdekens ging daarbij te rade bij Ernest Bujok, de vroegere tv-specialist die decennia lang verbonden was aan de groep Concentra, de uitgever van Het Belang van Limburg en in handen van de familie Baert. Die laatste bracht haar bedrijf binnen in een fusie met Mediahuis en werd zo aandeelhouder van een grotere groep. Ernest Bujok, een vroegere adept van wijlen Steve Stevaert, bleef binnen de groep de tv-specialist tot hij enkele jaren terug op pensioen ging en zich terugtrok in Zuid-Europa. Tot nu dus.

Ernest Bujok is de man die in de vorige eeuw de ontdekker was van Stijn Bijnens. Die laatste was dan weer met zijn bedrijf Ubizen, opgericht in 1991, één van de eerste internet pioniers. Bujok zag de waarde in van dat bedrijf en haalde het binnen in Concentra. De eigenaarsfamilie Baert kon daar financieel garen op spinnen. Ubizen ging daarbij op in een groter internationaal geheel. Stijn Bijnens werd één van de belangrijkste netwerkers van de provincie Limburg onder meer via de lokaal machtige publieke financieringsmaatschappij LRM. Wanneer bleek dat Mediahuis, met hoofdzetel in Antwerpen, de omroep wou afbouwen, werden de Limburgse krachten terug samengebracht. Bujok kreeg de opdracht een oplossing te zoeken en ver moest hij niet zoeken. Snel kwam hij met Bijnens tot een vergelijk. Die laatste is momenteel CEO van Cegeka, het snel groeiende ICT bedrijf van André Knaepen. Dat bedrijf ontgroeit in snel tempo zijn Limburgse thuisbasis door internationale groei. De investering in TV Limburg staat voor de verankering van het bedrijf in eigen land en kan ook aangewend worden bij een aantal politieke subsidiedossiers waar verankering belangrijk is.

Bijnens wist daarbij twee Limburgse mede-aandeelhouders aan te trekken: Luc Jeurissen, de opmerkelijke eigenaar van het dienstencheque bedrijf Trixxo, en Philippe Bodson, via zijn holding de Elite Group mede-aandeelhouder van ASL, de exploitant van privé-vliegtuigen samen met de West-Vlaamse ondernemer Tony Beeuwsaert. Ernest Bujok werd onafhankelijk bestuurder van de BV TV Limburg. Het nieuws over de verkoop van de regionale omroepen door Mediahuis werd deze week bekend. De oprichting van de nieuwe BV TV Limburg dateert van 20 februari dit jaar. Ons kent ons in Limburg, zo blijkt nogmaals, en waar nodig worden de rangen gesloten.