De familie Knaepen [140]

Vermogen € 157 680 000
Gekend als Cegeka
Activiteit Informaticabedrijf
Inplanting Hasselt
Huidige positie 140


André Knaepen nam in 1992 samen met een collega de afdeling systeemontwikkeling van het datacenter van de toenmalige Kempense Steenkoolmijnen over. Hij bouwde de informaticagroep uit tot een Europese speler via eigen groei maar ook door overnames. “We laten ons inspireren door AB Inbev. Bij overnames houden zij de succesvolle lokale bieren in stand en introduceren hun wereldmerken in die nieuwe markten. Wij gaan hetzelfde doen. We noemen het onze bierstrategie.”, vertelde toenmalig commercieel directeur Christophe Neut daarover.

Eén van die overnames was het Italiaanse-Duitse bedrijf Brain Force. Cegeka betaalde tussen vijf en zes keer de bedrijfswinst, goed voor 21 miljoen euro. Ruim de helft van de omzet van Brain Force is Duits, bijna 30 procent Italiaans en een kleine 20 procent Nederlands.

Met zijn internationalisering volgt Cegeka in feite zijn klanten. “Delta Lloyd Life is een klant van ons. Die komen we ook in Duitsland tegen. Carglass is een klant. Onze vestigingen in Italië leveren ook aan Carglass in Italië. Zo kan je doorgaan. Wij zullen nu in het buitenland waarschijnlijk nog wat kleinere vervolgovernames doen om specifieke kennis versneld binnen te halen of om aanwezig te zijn in landen die wij als een doel beschouwen.” zei André Knaepen daarover in Trends.

Knaepen controleert 72 % van Cegeka. In 2017 kondigde hij aan dat 20 procent van het bedrijf zou worden verkocht aan een grote financiële speler. Kort daarna blijkt die koper de overheidsinvesteringsmaatschappij Gimv te zijn die 23 % verwerft. De opbrengst van die verkoop moet dienen om een nieuwe belangrijke overname te realiseren. Tegen 2020 wil Knaepen een omzet voor zijn groep van 1 miljard euro. Zijn management houdt et wat meer bescheiden op 750 miljoen euro. Ondertussen werken ook zijn zoon en dochter in het bedrijf.