MEDIA – Eclips en de opmerkelijke media-ambitie van David Larmuseau

David Larmuseau (Foto: Gemeente Geraardsbergen)

De groep Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad in Vlaanderen, heeft zijn dochter De Buren verkocht aan de NV Via Plaza. Daarmee wordt de politicus en zorgverstrekker David Larmuseau de eigenaar van de regionale omroepen ATV (Antwerpen), TV Limburg en TV Oost. Met name die laatste is bijzonder interessant voor Larmuseau. De man is immers regionaal verankerd in Oost-Vlaanderen, het zendgebied van TV Oost, als verantwoordelijke voor verschillende rust- en verzorgingstehuizen. Daarnaast is hij in Geraardsbergen schepen voor Sociale Zaken. Larmuseau is via zijn partij de CD&V verankerd in de katholieke zuil. Zijn overname van TV Oost is een pad in de korf van die andere Oost-Vlaamse ondernemer Sam Baro, eigenaar van de HR Planet Group, van de voetbalpoeg AA Gent maar ook van de Gentse regionale omroep AVS. Baro hoopte erop AVS te fusioneren met TV Oost tot één grote Oost-Vlaamse omroep om op die manier meer economische schaalgrootte te bereiken. Dat plan lijkt nu van de baan te zijn.

David Larmuseau werd in 1999 jongerenvoorzitter van wat toen nog de CVP was, nu CD&V. In 2007 werd hij voorzitter van CD&V in Geraardsbergen. Drie jaar later, in 2010, werd hij algemeen directeur van het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Aaigem, een deelgemeente van Erpe-Mere. Onder zijn impuls creëerde het centrum campussen in Burst, Herzele, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Brussel. Ondertussen stapte de man ook in de sector van de uitbating van serviceflats met exploitaties in Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Aalst, Erpe-Mere, Zulte, Geraardsbergen, Haaltert en Herzele. Van 2012 tot 2018 was Larmuseau OCMW-voorzitter in Geraardsbergen. Dat maakte hem bevoegd voor rusthuizen en zorginstellingen in zijn thuisstad.



Eclips TV

Larmuseau doopte zijn groep met de naam Eclips. Onder diezelfde naam ging hij in 2017 ook van start met een doelgroepentelevisie die zich richtte naar 55-plussers. Die tv-omroep werd het draagvlak van de Zorgwinkel die online zorgartikelen verkoopt. Het was ook de Zorgwinkel die mee instond voor die eerste financiering van de media-ambities van Larmuseau. Die constructie was niet zo evident en om belangenvermenging te vermijden, nam Larmuseau in 2019 de NV Via Plaza over. Die was op dat moment in handen van Christophe Vermeyen en Jan Van Wallendael, twee Antwerpse ondernemers die goed thuis waren in kringen van het vroegere socialistische Antwerpse stadsbestuur. Vermeyen was ook de drijvende kracht achter bedrijven die onder meer instonden voor communicatie- en videoproducties voor de Antwerpse regionale omroep ATV die hij samen controleerde met De Vlijt, de vroegere uitgever van de Gazet van Antwerpen, nu Mediahuis geworden. Jan Van Wallendael, broer van wijlen politiek BRT-journalist Tuur van Wallendael, was dan weer actief in de sector van de serviceflats met onder meer de groep Zilver Avenue.

Faillissement Zilver Avenue

Zilver Avenue bracht zijn foyer-appartementen aan de man via een systeem van obligaties. Wie intekende op een obligatie kreeg op het moment van de volstorting een woonrecht. Het systeem kaderde in de opkomst van privé-investeerders in de ouderenzorg met de groep Armonea op dat moment mee in handen van de familie de Spoelberch en van de Franse groep Orpea. De openbare sector wilde zich verdedigen tegen die inbreng van privé-geld. Van Wallendael wist zich te omringen met belangrijke mensen. Zilver Avenue moest een auditcomité krijgen dat zou worden voorgezeten door Dirk Boogmans, daarvoor de CEO van de investeringsmaatschappij GIMV. Ook in de raad van bestuur hebben enkele bekende namen zitting: Luc Van den Bossche (voormalig socialistisch minister van Binnenlandse Zaken en Vlaams minister van Onderwijs en Ambtenarenzaken, later tot val gekomen in het Optima-dossier), Philip Neyt (op dat moment vicepresident public affairs bij Belgacom en voorzitter van de Belgische vereniging van Pensioenfondsbeheerders, nu vertrouwenspersoon van projectontwikkelaar Paul Gheysens), Guido Verswijvel (op dat moment docent financiële marketing INSEAD), Koen Van Loo (secretaris generaal van FPIM en ex-kabinetschef van minister Reynders (MR)) en Wivina Demeester (voormalig Vlaams minister van Begroting en Welzijn). Ondanks al die namen zou Zilver Avenue eindigen in een faillissement.

David Larmuseau bracht zijn televisiezender Eclips TV onder in het overgenomen Via Plaza maar dat was maar het begin van zijn media-ambitie. In 2022 richtte hij de vzw Veerkracht en Verbinding op. Die werd op zijn beurt eigenaar van Via Plaza. De vzw duidt aan dat Larmuseau stevig verankerd is in de katholieke zuil.  Bestuurders van de vzw werden immers onder meer Jean-Paul Bosteels, Jan Degadt en Candice De Windt, alle drie sleutelfiguren in het netwerk van zorg- en verzorgingstehuizen. Candice De Windt werd daarnaast bekend als Vlaams Zorgambassadeur. Jan Degadt is de broer van Peter Degadt, jarenlang de sterke man van de katholieke ziekenhuiskoepel Zorgnet. Larmuseau zelf bleef discreet op de achtergrond.

‘Belangenvermenging en subsidies’

Die discretie viel weg wanneer in 2023 een aantal zorginstellingen uit de groep in het oog kwamen van de Zorginspectie en negatieve rapporten kregen. Daarop kwam Larmuseau in botsing met de krant Het Laatste Nieuws. Die bracht een uitvoerig en kritisch portret van Larmuseau die daarbij werd omschreven als keizer van de zorgcentra. Hij werd daarbij ook belangenvermenging verweten. Dat alles noopte Jean-Paul Bosteels als voorzitter van de groep een recht van antwoord te sturen naar de krant. “Het tv-kanaal is een aparte vennootschap sinds begin 2019 en is volledig los van Zorggroep Eclips. Dit draait volledig zelfstandig. Er was bij de opstart een minimaal startbedrag van de Zorgshop, maar dat is ondertussen al in veelvoud terugbetaald. Er wordt ook voor geen eurocent reclame vanuit de zorgsector op Eclips TV gebracht.” aldus Bosteels. Larmuseau van zijn kant benadrukte nog dat de winsten van de webshop louter aan goede doelen worden geschonken. En die winsten zijn er wel degelijk, zo zegt de krant. Alleen al de vzw Sint-Vincentius klokte de laatste jaren af op meer dan een miljoen euro winst. Volgens de tegenstanders van Larmuseau lukt dat enkel door miljoenen aan overheidsgeld, in 2022 haalde de vzw Sint-Vincentius 2.433.948 euro aan Vlaamse subsidies binnen, niet volledig te investeren in de voorzieningen zelf. Dat zou ook de reden zijn waarom enkele rusthuizen al jarenlang kampen met personeelsgebrek en problemen in de infrastructuur, aldus nog de krant.

Nu zet Larmuseau dus door en wordt eigenaar van drie regionale tv-omroepen. Tot verbazing van Sam Baro die dacht dat hij één grote Oost-Vlaamse omroep zou kunnen opstarten, gelijkaardig aan de West-Vlaamse constructie Focus-WTV en TV Limburg. Die laatste is nu ook in handen van Larmuseau. De Vlaamse cd&v-minister van Media Benjamin Dalle is een partijgenoot van Larmuseau. Dalle is er zoals alle beleidsmensen van overtuigd dat regionale tv enkel kan overleven via schaalvergroting, met één omroep per provincie. Vraag is dan nog wie de eigenaar zal zijn van die omroepen.