Sam Baro betaalt jaarlijks 1 miljoen euro voor zijn naam op Gentse voetbaltempel

Sam Baro, links, met naast hem Ivan De Witte, voorzitter van KAA Gent. (Foto: Belga Images)

De Gentse Ghelamco Arena gaat voortaan door het leven als de Planet Group Arena. Planet Group is het HR-bedrijf van Samuel, Sam, Baro dat voor 30 % mee in handen is van de durfkapitalist Creafund. Baro kocht eerder al 97 % van de voetbalploeg KAA Gent. Om zijn naam op het stadion te krijgen betaalt Baro dubbel zoveel als zijn voorganger Paul Gheysens, eigenaar van Ghelamco. Die bouwde het stadion en tekende een naamcontract voor 10 jaar tijd. Baro sloot nu een contract af voor onbepaalde tijd. Het stadion zelf is in handen van de stad Gent. De gronden waarop het is gebouwd zijn dan weer eigendom van de vennootschap Arteveldestadion. Van die laatste is Sam Baro eveneens bestuurder geworden. Die vennootschap zelf is eveneens in handen van het Gentse stadsbestuur. De voetbalploeg KAA Gent, Sam Baro dus, staat in voor het onderhoud en de huur van het stadion.

De Ghelamco Arena was initieel in handen van de NV Bufallo. Die werd in 2007 opgericht op initiatief van de toenmalige Gentse burgemeester Daniël Termont samen met de ondertussen ter ziele gegane Optima Bank van Jeroen Piqueur. Die laatste slaagde er niet in de nodige fondsen te verzamelen om het stadion te bouwen. Daarop kwam Paul Gheysens op het voorplan. Hij zou het stadion bouwen en het grootste deel van de bouwkosten, om en bij 100 miljoen euro, op zich nemen. In ruil verwierf hij de aanpalende gronden waarop hij later de Blue Tower kantoortorens zou bouwen. De gronden waarop het stadion is ingeplant, zijn eigendom van de coöperatieve vennootschap Arteveldestadion. Die werd recent omgevormd in een BV. Die vennootschap kreeg een erfpacht op de gronden van de stad Gent die 100 jaar loopt. Daarop heeft Arteveldestadion het voetbalgedeelte voor een periode van 50 jaar – tot 2063 – ‘in opstal’ gegeven aan KAA Gent. Dit betekent dat KAA Gent het recht heeft om eigendom te hebben op andermans grond, in dit geval de grond van de BV Arteveldestadion. In 2063 komt het stadion in principe terug naar de CV Arteveldestadion, al zal die termijn normaal gezien verlengd worden. De ‘opstal’ zal vermoedelijk gelijk getrokken worden met de termijn van de erfpacht van gronden.KAA Gent staat in voor het onderhoud van het gebouw en betaalt de huur voor het gebruik van het stadion en parking A, om en bij 1,5 miljoen euro per jaar. De CV Arteveldestadion betaalt dan met dat bedrag de leningen af, die ze afsloten om het stadion te kunnen bouwen, zo’n 35 miljoen euro. De NV Buffalo werd in 2019 vereffend door zijn eigenaar de stad Gent. Sam Baro betaalt dus de naamrechten aan KAA Gent, dus aan zichzelf. Hij kan dat geld goed gebruiken. In het boekjaar 2022-2023 incasseerde de ploeg een verlies van 19,2 miljoen euro. De drie seizoenen voordien cumuleerde Gent ook telkens verliezen voor in totaal meer dan 17 miljoen euro. Sam Baro nam de club over op 20 juli 2023 en was op de hoogte van het recordverlies dat eraan zat te komen. Bij de overname engageerde Baro zich om 21 miljoen euro in AA Gent te injecteren. Hij pompte meteen 11 miljoen euro cash in de club en beloofde daar nog eens 10 miljoen euro bij te doen.

Naast de HR Planet Group investeerde Baro ook nog in een aantal vastgoedprojecten, in de Oostvlaamse regionale omroep AVS en in enkele mediaprojecten.