De merkwaardige band tussen de familie Bertrand en Didier Reynders

Didier Reynders

Het bericht passeerde enigszins onopgemerkt. In 2015 werd Alexia Bertrand de nieuwe kabinetchef van MR-kopstuk en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Alexia Bertrand is de dochter van Luc Bertrand, de belangrijkste familiale sterkhouder van de holding Ackermans & van Haaren (AvH). Op zich niets vreemd. Maar nu blijkt dat twee dochterbedrijven van AvH, baggerbedrijf Deme en havenbedrijf Rent-A-Port, samen met het vastgoedbedrijf Immobel van Marnix Galle 75.000 euro hebben geschonken aan de Waalse vzw Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Geen van die drie internationale bedrijven heeft iets te maken met die lokale toeristische Waalse promotie vzw. Tenzij die link Jean-Claude Fontinoy zou zijn. Fontinoy was decennia lang de rechterhand van Didier Reynders. En Fontinoy is als ondervoorzitter van de vzw verantwoordelijk voor de sponsoring. Maar nog belangrijker. Fontinoy is ook voorzitter van de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI). Die laatste investeerde dan weer samen met Deme en Rent-A-Port in een grootschalig havenproject in Noord-Vietnam.

Twee jaar terug brachten De Tijd, Knack en Le Soir de fameuze Paradise Papers uit. Die leerden onder meer dat de Belgische overheid via haar investeringsvehikel Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) participeerde in de vennootschap Infra Asia Development Limited, met zetel op de Britse Maagdeneilanden, een notoir belastingparadijs. Via dat vehikel wordt een grootschalig havenproject in Noord-Vietnam uitgebouwd. Dat is één ding. Tweede ding is dat het parket in Namen enkele maanden terug een opsporingsonderzoek opstartte na getuigenissen over hoe de vzw Les Plus Beaux Villages de Wallonie door Jean-Claude Fontinoy zou zijn gebruikt om smeergeld te ontvangen. Het is de website Apache die nu de puzzelstukjes samen legt. De redactie trok daarvoor naar de griffie van de handelsrechtbank in Namen en keek er de lijst in van sponsors van de vzw. “Dat Rent-A-Port en DEME, allebei in handen van de Belgische holding Ackermans & van Haaren, grote bedragen sponsorgeld betalen aan een toeristische vzw in Wallonië werpt nieuw licht op de rol van de Belgische overheid en van Jean-Claude Fontinoy in een Vietnamees havenproject.” aldus Apache.Gebruikte Jean-Claude Fontinoy de vzw Les Plus Beaux Villages de Wallonie als een vehikel om smeergeld te ontvangen? Toen de voormalige inspecteur van de Staatsveiligheid, Nicolas Ullens de Schoten half september voor het voetlicht trad en forse beschuldigingen over corruptie uitte aan het adres van Didier Reynders en Jean-Claude Fontinoy, viel al gauw de naam Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Ullens wees de vzw aan als een van de kanalen langs waar Fontinoy, in dienst van Didier Reynders, smeergeld zou opstrijken. De vzw zou dienen voor het kleinere ‘zakgeld’, niet voor het grotere werk.

Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van de groep Immobel van Marnix Galle op de sponsorlijst van de kleine VZW. Die voerde stortingen door via zijn holding Allfin Group en Immobel Group Lotinvest. Immobel en Fontinoy kennen elkaar van het dossier van de verkoop van het Rijksadministratief Centrum (RAC) in Brussel door de Regie der Gebouwen aan projectontwikkelaar Breevast en Immobel. Ook in dat verhaal duikt Fontinoy op, samen met superlobbyist Koen Blijweert. De Regie der Gebouwen viel toen onder de verantwoordelijkheid van minister Reynders en Fontinoy deed er het werk. In een nota van de Staatsveiligheid staat daarover het volgende: “Bij de Regie der Gebouwen is de man die beslist overduidelijk Jean-Claude Fontinoy, maar zijn inschatting is niet bepaald rationeel: hij koppelt zijn akkoord aan een geheime betaling van een miljoen euro.”