Jean-Claude Fontinoy, de omstreden rechterhand van Didier Reynders

Jean-Claude Fontinoy

Enkele dagen terug werd bekend dat het parket van Namen een opsporingsonderzoek is gestart naar corruptiegelden rond een vzw waar Jean-Claude Fontinoy, de naaste medewerker van Didier Reynders, bestuurder is. Volgens de nieuwswebsite Apache werden via die vzw drie keer grote sommen geld uitbetaald aan Fontinoy. Het zou gaan om drie keer 25.000 euro. De 74-jarige Fontinoy is niet enkel grootgrondbezitter, hij is ook al jaren als expert verbonden aan de diverse kabinetten van minister Reynders. Met name in de Regie der gebouwen zou Fontinoy zeer actief zijn geweest. Tot op vandaag is hij voorzitter van de NMBS waar hij zich ook toelegt op vastgoed dossiers. Het onderzoeksmagazine Medor brengt de man dan weer in verband met zowel Kazachgate als de steekpenningen van het bedrijf Semlex van de Belgische miljonair Albert Karaziwan.

De vzw in kwestie luistert naar de naam ‘Les plus beaux villages de Wallonie’. Hij heeft tot doel een aantal landelijke gemeenten in Wallonië te promoten. Eén van die gemeenten is Gesves in de Condroz. In de deelgemeente Mozet van Gesves koopt Jean-Claude Fontinoy in 1996 de geklasseerde kasteel boerderij “Tour de Royer” voor 12 miljoen Belgische frank, zo om en bij 300.000 euro. Een jaar later koopt hij de kasteel boerderij Douxflamme. Het tijdschrift Medor inventariseerde de eigendommen van Fontinoy: 2 kasteel boerderijen, 22 huizen, 17 appartementen, 8,5 hectare bouwgrond, 6,8 hectare weideland en 1,7 hectare bos. In een commentaar zegt Fontinoy dat hij alles alleen heeft gerealiseerd met hard te werken.Dat harde werken start bij de NMBS waar hij de jonge advocaat Didier Reynders leert kennen. Die laatste was op 28-jarige leeftijd door het toenmalige liberale kopstuk Jean Gol gebombardeerd tot voorzitter van de Belgische Spoorwegen. Vanaf dat moment zou Fontinoy niet meer wijken van de zijde van Reynders. De Franstaligen zeggen dat mooi, “Fontinoy se scotche à Reynders”, ze plakken aan elkaar. Fontinoy volgt Reynders doorheen zijn politieke carrière. Zo passeert hij onder meer op de Regie der Gebouwen, de Regie der Luchtvaart, Financiën, Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingshulp.

Enkele weken terug komt een oud agent van de Staatsveiligheid, Nicolas Ullens de Schooten, naar buiten met beschuldigingen tegen Fontinoy en Reynders. Hij beticht beide liberale politici van corruptie en witwassen. Hij zou daarbij verhinderd zijn om zijn speurwerk af te ronden. Het parket van Brussel besluit enkele dagen later dat Reynders geen schuld treft. Het parket ondervraagt niemand in de zaak. (Lees verder onder de foto)

Ullens verwijst in zijn beschuldigingen expliciet naar de activiteiten van Fontinoy in Congo. En dat brengt ons bij het bedrijf Semlex en zijn eigenaar Albert Karaziwan. Semlex heeft zijn hoofdzetel in Brussel en produceert biometrisch paspoorten in Litouwen. De paspoorten werken met vingerafdrukherkenning. In 2015 slaagt Karaziwan er in een contract af te sluiten met de Congolese staat voor de levering van paspoorten. Die kosten 185 dollar per stuk. Concurrent Zetes levert dezelfde paspoorten voor slechts 28,5 dollar per stuk. Toch kiest Congo voor Semlex. Het agentschap Reuters legt bloot hoe Semlex in Ras el Khaïmah in de Verenigde Arabische Emiraten een offshore constructie opzet in handen van een familielid van de Congolese president Kabilla. Die ontvangt 60 dollar per paspoort dat wordt verkocht aan de Congolese burgers. De Congolese staat ontvangt 65 euro. De rest gaat naar Semlex. Nog in 2015 stuurt Kabilla zijn financieel expert Moïse Ekanga naar Ras el Khaïmah om er de zaken te regelen. Van 16 tot 19 februari trekt Jean-Claude Fontinoy met een aantal zakenmensen naar Kinshasa. Hij zal er een privaat gesprek hebben met Moïse Ekanga. Daarover naar commentaar gevraagd, doen Reynders als Fontinoy er het zwijgen toe.

Semlex-eigenaar Karaziwan kan in België terugvallen op goede contacten met de liberale partij MR van Didier Reynders. Zo kwam de liberale senator Alain Destexhe verschillende keren tussen op vraag van Zina Wazouna Idriss. Die laatste is de ex-vrouw van de Tsjaadse president Idriss Déby, en beschikt over een zeer uitgebreid netwerk van hooggeplaatste Afrikanen. Volgens het persagentschap Reuters is Idriss de handlangster die Karaziwan gebruikt om smeergelden te betalen bij het binnenhalen van contracten voor Semlex in Afrika. Zina Idriss laat zich daarbij vaak in natura uitbetalen: een exclusieve skireis, een villa ter waarde van 565.561 euro in Waterloo, dure jurken, tickets in businessclass. (Lees verder onder de foto)

Wijlen Jean Gol (links) met naast hem de jonge Didier Reynders.

Idriss woont in een dure villa in Waterloo. Ook daar komt Destexhe tussen. Burgemeester van Waterloo op dat moment is MR-politicus en gewezen minister Serge Kubla. Die startte zijn carrière op het kabinet van wijlen Jean Gol, liberaal kopstuk. Het was diezelfde Gol die de advocaat Didier Reynders op 28-jarige leeftijd voorzitter maakte van de NMBS en meteen ook in de politiek lanceerde. Op zijn blog profileert Karaziwan zich als sponsor van “La Ferme d’Hougoumont” in Waterloo. Die site huisvest het museum over de slag van Waterloo uit 1815. Ze is gelegen in de schaduw van de leeuw van Waterloo. Karaziwan zegt bezeten te zijn van geschiedenis en daarom de restauratie van het museum financieel te hebben ondersteund. Kubla zelf moest in februari 2015 ontslag nemen als burgemeester nadat hij in beschuldiging was gesteld van omkoping van de Congolese eerste minister Muzito.