Baggeraar Deme beticht van 4 miljoen corruptiegeld in Russisch contract

De Belgische baggeraar Deme wordt er van verdacht 4,188 miljoen euro steekpenningen te hebben betaald aan een Russisch bedrijf om op die manier het contract binnen te halen om de haven van de Noord-Russische stad Sabetta uit te baggeren. Deme haalde de opdracht binnen ten nadele van zijn ook al Belgische concurrent Jan De Nul. Door de betaling van het corruptiegeld slaagde Deme er in een eigen vertrouwelinge in de groep te krijgen die de biedingen voor het contract moest evalueren. Het Belgisch gerecht onderzoekt of Deme zich effectief heeft schuldig gemaakt aan corruptie. Het bedrijf is in handen van de Antwerpse groep Ackermans & van Haaren. Het gerechtelijk onderzoek kwam er nadat het Aalsterse Jan De Nul in 2016 klacht neerlegde tegen Deme.



Het Belgische gerecht vroeg het Amerikaans gerecht om een aantal betrokken e-mail adressen te controleren en berichten die er passeerden op te vragen. De krant The Financial Times kwam het dossier op het spoor. Een aantal van de betrokken e-mail adressen zijn van de 54-jarige Sofia Neirynck-Mircheva. Zij speelt volgens de gerechtelijke documenten een centrale rol in het dossier. De vrouw was tot 2012 regionaal directeur in Rusland voor Deme maar startte daarna haar eigen consultancy bedrijf Porteco op. Ze bleef in die functie Deme wel adviseren. Neirynck-Mircheva is van Bulgaarse oorsprong, spreekt perfect Russisch en heeft de Belgische nationaliteit. Jan De Nul ontdekte de rol die Neirynck speelde in maart 2014 wanneer een Russische delegatie hun bedrijf bezocht.

Sofia Neirynck slaagde er in deel uit te gaan maken van de evaluatiegroep die de gunningen voor de baggerwerken in de haven in Sabetta moest uitvoeren. Ze kon dat doen door volgens de onderzoekers 4,1 miljoen euro steekpenningen te betalen aan USK Most, het Russisch bedrijf dat belast was met de uitvoering van het contract. Bij die biedingen had Deme slechts één concurrent, Jan De Nul. Nadat die laatste het pleit had verloren werd via een aantal offshore vennootschappen en een stroman 4,1 miljoen euro betaald door Neirynck aan USK Most, zo zeggen de gerechtelijke documenten.

Alle feiten dateren van de periode 2012 – 2016. Volgens de gerechtelijke documenten waren een viertal hoge kaderleden op de hoogte van en medeplichtig aan de feiten. Eén van hen was net gepensioneerd, een andere was de toenmalige CEO van Deme Alain Bernard. Die trok zich begin dit jaar terug uit het actieve management van de baggeraar maar bleef wel bestuurder. Momenteel onthouden alle betrokken partijen zich van commentaar.