VASTGOED – Marnix Galle stapt via Land Invest in Antwerpse markt

De Slachthuissite, aan de linkerkant van het dok.

De één zijn dood is de ander zijn brood. De dode in deze is de omstreden Antwerpse vastgoedontwikkelaar Erik Van der Paal. Het brood wordt onder zijn neus weggehaald door zijn concurrent Marnix Galle. Die zijn beursgenoteerde vastgoedgroep Immobel koopt 30 % op van Land Invest. Op die manier krijgt het bedrijf toegang tot een van de grootste grondbanken in Vlaanderen met een potentieel van 400.000 vierkante meter. Kroonjuweel is de Slachthuissite in Antwerpen, goed voor 220.000 vierkante meter en 2.400 woningen. Immobel wou al langere tijd uitbreken, weg van Brussel waar het is verankerd.



Land Invest stond wekenlang in de publieke persbelangstelling nadat vragen waren gesteld over de nauwe banden tussen het bedrijf en het Antwerpse stadbestuur. Ultiem viel de ontwikkelaar in handen van de groep Triple Living van de families Cavens en Paeleman. Die kochten niet alleen Van der Paal weg uit Land Invest maar ook het Luikse PS-pensioenfonds Ogeo. Door Immobel aan boord te halen als minderheidsaandeelhouder spreiden de nieuwe eigenaars een stukje hun financieel risico. Het bedrijf wijzigt zijn naam meteen ook in Urban Living Belgium.

Immobel deinsde er eerst voor terug in het vroegere Land Invest te stappen. “Maar Triple Living Group heeft orde op zaken gesteld”, zegt Marnix Galle in de krant de Tijd. “Voor ons is Urban Living Belgium een ander bedrijf.” Ook bij Triple Living wordt benadrukt dat bij Land Invest met een propere lei wordt gestart. “’We trekken een streep onder het verleden.” Marnix Galle is de echtgenoot van Michèle Sioen, CEO van het gelijknamige beursgenoteerd familiaal textielbedrijf en de vroegere voorzitter van de werkgeversfederatie VBO.