De aftocht van Erik Van der Paal en Marc Schaling

Na zijn afzetting in 1814 als keizer van Frankrijk werd Napoleon verbannen naar het eiland Elba nabij de Toscaanse kust. Met enig historisch inzicht noemden de aandeelhouders van Land Invest hun controlerende holding Elba Advies. Elba Advies was in handen van vader en zoon Schaling en van Erik Van der Paal. Ze verkochten Elba, en dus ook hun 50 % in Land Invest, aan de Antwerpse vastgoedmakelaar Dirk Cavens. Die onderhandelt ook met het Waalse (PS) pensioenfonds Ogeo omtrent de overname van de overige 50 % van Land Invest. Daarmee moet een zere voetangel uit het Antwerpse stadsbestuur zijn getrokken. En moet de weg naar de verdere ontwikkeling van de Slachthuissite open liggen.



Erik Van der Paal kwam centraal in een mediastorm te staan nadat de website Apache bekend maakte dat zowat het hele Antwerpse stadsbestuur op zijn verjaardagsfeestje kwam in sterrenrestaurant Het Fornuis. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei dat hij er een cola zero had gedronken, ook een symbolische naam, en was daar later een beetje verdrietig over.

De collusie tussen Erik Van der Paal en het stadsbestuur was merkwaardig want Land Invest onderhandelde over belangrijke vastgoedoperaties met de vastgoedmakelaars. De buiging van Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) voor Erik Van der Paal was symbolisch.

De overnemer van het financieel noodlijdende Land Invest wordt dus Dirk Cavens, de sterke man achter de projectontwikkelaar Triple Living, samen met de familie Paeleman. Die moet nu de Slachthuissite ontwikkelen, een terrein van 18 hectare, in de buurt van het Sportpaleis, waarop 2.400 nieuwe woningen zijn gepland. Om en bij 40 % Van de grond is in handen van de stad Antwerpen via hun vastgoedbedrijf Vespa. Het is een van de grootste herontwikkelingsprojecten van Antwerpen. Het vlot trekken komt voor burgemeester De Wever net op tijd voor de lokale verkiezingen in oktober dit jaar.