PORTRET – Mogi Bayat (en familie): de makelaar van 15 miljoen euro

Mogi Bayat (rechts) en zijn broer Medhi (links) met tussen hen de speler Gabriele Angella, allen voor de zebra, het logo van Charleroi.

Mogi Bayat heet eigenlijk Arnaud Bayat. En zijn broer Medhi Bayat heet eigenlijk Robert Bayat. Een andere voornaam aannemen kan altijd cultureel worden uitgelegd en is altijd mooi meegenomen wanneer je een en ander al eens wil camoufleren. Beide broers, van Iraanse afkomst, zijn actief in het voetbal. De eerste als makelaar, de tweede als eigenaar van Charleroi. Mogi Bayat wordt algemeen genoemd als spin in het web van het parket in Hasselt dat een grootschalig onderzoek coördineert naar fraude en witwassen in het profvoetbal. Uit ons onderzoek blijkt dat Mogi Bayat als makelaar een vermogen opbouwde van om en bij 15 miljoen euro, alleen al in België en Luxemburg.

De naam Bayat duikt voor het eerst op in 1987, het jaar waarin Abbas, officieel Abbasgholi, Bayat de noodlijdende fruitsapproducent Looza overneemt. Later zal diezelfde Abbes Bayat ook eigenaar worden van de watergroep Chaudfontaine en fruitsapproducent Sunnyland. Mogi Bayat, neef van Abbas, zal de leiding krijgen van Sunnyland France. Met Chaudfontaine als hoofdsponsor zal Abbas Bayat eigenaar worden van de voetbalploeg Charleroi. Van 2003 tot 2010 zal Mogi Charleroi leiden, op vraag van zijn oom. Hij laat zich vooral opmerken als een geweldenaar die zowel scheidsrechters als voetbal officials naar het leven staat, is het niet met daden, dan zeker wel met woorden.Die agressieve natuur van Bayat zit in zijn genen. Bekende incidenten zijn er geweest in 2004 en 2012 waarbij de man steeds door het lint ging bij politiecontroles en eindigde op het politiebureau. In 2010 werd hij bij Charleroi aan de deur gezet na een conflict met zijn oom. Blijkbaar wou die de winst die Mogi maakte bij Charleroi versassen naar het financieel noodlijdende Sunnyland. Iets waar Mogi niet kon mee leven. Hij stapte op bij Charleroi en werd spelersmakelaar. Of eigenlijk clubmakelaar. Mogi Bayat werkt immers niet in opdracht van spelers maar in opdrachtvan clubs. Hij zoekt onder meer overnemers voor spelers waar voetbalclubs graag van af willen. Dikwijls gaat het daarbij om het Engelse Watford en het Italiaanse Udinese, beide eigendom van de flamboyante Italiaan Giampaolo Pozzo.

Er zullen op het parket van Hasselt de komende dagen wellicht ook heel wat anonieme tips binnenlopen over Mogi Bayat

Ondernemen zit de familie Bayat in het bloed. Abbas verging het echter niet zo goed. Sunnyland werd in 2016 failliet verklaard. Zijn broer Nader Bayat, vader van Mogi en Medhi, exploiteerde een melkfabriek in Iran die werd genationaliseerd door Khomeini. Na een exil in Frankrijk keerde vader terug naar zijn thuisland en werd er actief in de marmerindustrie. Mogi Bayat geniet de reputatie zijn voet tussen elk voetbaldossier te krijgen. Tot ergernis van belangrijke zakenmannen zoals Marc Coucke en Bart Verhaeghe, respectievelijk eigenaar van Anderlecht en Brugge. Ook zijn collega makelaars zijn Mogi Bayat liever kwijt dan rijk. Er zullen op het parket van Hasselt de komende dagen dan wellicht ook heel wat anonieme tips binnenlopen.

Het nu lopende gerechtelijk onderzoek heeft ook een belangrijk internationaal luik naar offshore financiering onder meer in het fiskaal paradijs Cyprus. Een vermogensanalyse van Mogi Bayat in België en Luxemburg, waar Bayat ook een holding controleert, levert een opgebouwd vermogen op van 15 miljoen euro.