Familie Pascal Danneels [248]

Vermogen € 96 348 000
Gekend als Danneels
Activiteit Bouwbedrijf
Inplanting Brugge
Huidige positie 248


De naam Danneels is een begrip in de West-Vlaamse bouwsector. Het bedrijf werd in 1974 door Joost en Lia Danneels opgericht en sinds 1987 staat hun zoon Pascal aan het hoofd van het bedrijf. De afgelopen decennia profileerde Danneels, met uitvalsbasis in de Brugse deelgemeente Sint-Andries, zich als specialist in het verkavelen van percelen en bouwen van woningen in heel Vlaanderen. Jaarlijks bouwt de groep 250 tot 300 nieuwe woningen. Net als alle andere projectontwikkelaars en bouwgroepen legde Danneels een stevige reserve bouwgrond aan. Die is goed voor 75 miljoen euro geïnvesteerd vermogen.

In 2020 zette Pascal Danneels een stap opzij om als CEO plaats te ruimen voor de 32-jarige Nederlander Kartsen Foekens. “Een heel bewuste keuze”, zo zei hij daarover in de Krant van West-Vlaanderen “Het is tijd voor een nieuwe professionele fase in mijn leven. De voorbije vijf jaar hebben we binnen ons bedrijf een goed uitgebalanceerd middenkader op poten gezet en met Karsten Foekens, die sinds de zomer van 2018 bij ons actief is, had ik de voorbije jaren de perfecte rechterhand. Nu was het tijd voor de volgende stap.”

Danneels wil nu meer tijd vrijmaken voor zijn gezin, klinkt het. “Mijn vrouw Katty en ik kijken ernaar uit om onze dochters Chaëlle (28), Louisa (27) en Laura (27) én twee kleinkinderen Henri (2,5) en Cosette (2 maanden) meer bij ons te hebben. Volgend jaar wil ik ook voor de vierde keer de Marathon des Sables, een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 kilometer doorheen de Sahara, tot een goed einde brengen.” Danneels is altijd een gedreven sportman geweest. Hij was ook enkele jaren voorzitter en sponsor van de lokale voetbalploeg in zijn thuisgemeente Wingene en dat in opvolging van zijn vader Joost.

In 2010 liet hij zich door het katholiek magazine Tertio interviewen samen met zijn wijlen naamgenoot kardinaal Godfried Danneels. “Te veel zakenmensen laten alles afhangen van wat iets financieel en materieel waard is, maar daar moet je afstand van kunnen nemen. Ik begrijp niet dat mensen miljoenen euro’s uitgeven voor een mooi schilderij, terwijl je elke dag de mooiste schilderijen gepresenteerd krijgt. Veel mensen vinden iets waardeloos als ze er niet voor moeten betalen. Dat is stom. Het belangrijkste in het leven zijn de dingen die je gratis krijgt. Je moet ook aandacht hebben voor wat ik noem de ‘kleine zaken der natuur’. Doe je dat niet, dan heb je een levensprobleem.” zo zei hij toen.