NIEUW – Pascal Vanhalst pompt 500 miljoen euro in (Belgische) Quva en wordt durfkapitalist

Van Pascal Vanhalst zijn zo goed als geen foto’s gekend. Deze foto komt uit een Duitse TVH brochure.

De West-Vlaamse ondernemer Pascal Vanhalst heeft het kapitaal van zijn Belgische vennootschap Quva opgetrokken met 500 miljoen euro. Die financiële middelen werden gehaald bij de Luxemburgse gelijknamige holding van Vanhalst. Die is goed voor een kapitaal van 1,5 miljard euro. Vanhalst legde de basis van zijn vermogen binnen de Waregemse heftruck specialist TVH. Maar nu ontpopt hij zich als een pure durfkapitalist. Hij stelt zichzelf voor op de nieuwe website Quva.com. Die leert dat Quva wil investeren in bedrijven die marktleider of toonaangevend zijn in hun branche. Het gaat dan om middelgrote en grote internationale bedrijven met een mature business, die in Europa actief zijn. De geografische zoektocht spreidt zich uit over België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het VK. Momenteel zijn al vijf bedrijven onderdeel van Quva. Samen zijn die goed voor een omzet van 1,25 miljard euro en 6.300 werknemers.

Tot oktober 2020 was de Waregemse multinational TVH voor gelijke delen in handen van de families Thermote en Vanhalst. Op dat moment werd besloten het bedrijf op te splitsen. Pascal Vanhalst werd de volle eigenaar van Mateco, het bedrijf dat instaat voor de verhuur van machines en hoogtewerkers. Ann en Els Thermote kregen 60 procent van TVH Parts in handen. De overige 40 procent in TVH Parts kwam voor een bedrag van 1,17 miljard euro in handen van de familie D’Ieteren.Mateco is meteen de eerste participatie die Pascal Vanhalst onderbracht in Quva. Het bedrijf verhuurt hoogwerkers, vorkheftrucks en verreikers, en verkoopt daarnaast nieuwe en tweedehandse machines. Het zwaartepunt van de business ligt in Europa, maar het bedrijf is ook vertegenwoordigd in Centraal- en Zuid-Amerika. Het staat voor 2.500 werknemers en een omzet van meer dan 600 miljoen euro. Ook TVH Equipment verhuurt hoogtewerkers. Het is voor 50 % in handen van Vanhalst en staat voor een omzet van 150 miljoen euro.

Vanhalst kocht de Duitse producent van gasveren Suspa, goed voor 250 miljoen euro omzet, nog in het TVH tijdperk. Het bedrijf is nu voor 100 % in handen van Quva. Het kreeg daar het gezelschap van verpakkingsspecialist Abriso uit Anzegem, omzet 200 miljoen euro, en de Nederlandse specialist van overheaddeuren ConDoor, goed voor 150 miljoen euro omzet. Laatste twee bedrijven zijn de eerste pure overnames door Quva.

De investeringsmaatschappij van Vanhalst staat nu dus al voor een globaal omzetcijfer van 1,25 miljard euro en 6.300 werknemers. Ondertussen diversifieert Vanhalst zijn vermogen ook in vastgoed. Zo werd deze week nog bekend dat hij samen met de bedrijven Danneels en Monument de eigenaar is geworden van Gentse Arsenaalsite. Die site van 12 hectare bouwgrond werd gekocht van de NMBS voor een bedrag van minstens 61 miljoen euro.