NIEUW – Els Thermote investeert in vastgoed met projectontwikkelaar Bopro

Els Thermote (Foto: Twitter)

Bopro Sustainable Investments (BSI), de holding boven de Gentse projectontwikkelaar Bopro, heeft haar nieuwe dochter Bopro Sustainable Developments 21 (BSD21) gekapitaliseerd met 16 miljoen euro. 14 miljoen daarvan komt van een inbreng in natura van drie lopende projecten van Bopro, 2 miljoen euro werd in geld ingebracht. 33 % van BSD21 is in handen van de family office The Nest van Els Thermote en haar echtgenoot Laurent Vannest. Els Thermote is samen met haar zus Ann eigenaar van het Waregemse TVH Parts, specialist in onderdelen voor heftrucks. Het is voor het eerst dat Els Thermote naar voor komt in een diversificatie investering. The Nest is verankerd in een Luxemburgse holdingstructuur die goed is voor 240 miljoen euro kapitaal. De participatie van beide zussen Thermote in TVH is goed voor 1,5 miljard euro.

BSDI21 is een zogenaamd close end investeringsfonds dat afloopt na 7 jaar. Ontwikkelaar Bopro, een initiatief van Peter Garré, legt zich toe op duurzame projecten. Bopro groeide door de overname van het Antwerpse Common Ground in 2018, een specialist in stakeholdermanagement en procesregie. Op het referentielijstje van Common Ground staan onder meer de communicatie voor de aanleg van Noorderlijn in Antwerpen en voor het intendantschap van de overkapping van de Antwerpse ring. Daarna volgde de overname van de Lateral Thinking Factory (LTFc), een consultancybedrijf dat zich toespitst op de circulaire economie, en van Advisers, een technische adviesbureau voor de vastgoedsector. De aandeelhouders van Advisers Philémon Wachtelaer en Eric Verbeeck werden daarop voor vier jaar extern bestuurder van Bopro.In BSDI21 brengt Bopro drie projecten in. Blue Gate Antwerp is een bedrijventerrein op Petroleum Zuid, de vroegere industriële petrochemie site in Antwerpen. De Schakel is een centrumproject in Denderleeuw. De Stip tenslotte is een residentieel project van 150 eenheden in Gent.

Els en Ann Thermote kwamen recent in het nieuws nadat de groep D’Ieteren 1,17 miljard euro op tafel legde voor een minderheidsbelang van 40 procent in TVH Parts. D’Ieteren nam daarmee de aandelen over die in handen waren van Pascal Vanhalst. Die stapte in overleg met de familie Thermote uit TVH. Het West-Vlaamse concern, met hoofdzetel in Waregem, is een wereldwijde speler in de verdeling van onderdelen voor vorkliften en industriële, bouw- en landbouwmachines. Het verwerkt, verspreid over 81 vestigingen, zo’n 17.000 bestellingen per dag.