Familie Thermote [27]

Ann Thermote en Pascal Vanhalst

Vermogen € 1 566 000 000
Gekend als TVH
Activiteit Voorheftrucks
Inplanting Waregem
Tendens Neutraal
Huidige positie 27


Het bedrijf TVH of Thermote & Vanhalst staat bekend als een van de snelst groeiende bedrijven in West-Vlaanderen. Het bedrijf werd opgericht in 1969 door Paul Thermote en Paul Vanhalst. Het begon allemaal met het aankopen, herstellen en verkopen van oude legerheftrucks. Vandaag is TVH een wereldspeler in de vorkheftruckmarkt.

Voor het aankopen van tweedehandse heftrucks richtte Thermote & Vanhalst zich in de beginperiode vooral op België en Duitsland. Aangezien het aanbod in tweedehandse heftrucks in Europa te schaars was, werd een stap gezet richting Japan. Deze stap ligt aan de basis van een eerste grote expansieperiode. Vele duizenden tweedehandsheftrucks werden in Japan gekocht om te repareren, te reviseren en te verkopen op de Europese markt. Vandaag heeft TVH permanent circa 2100 tweedehandse heftrucks in voorraad. En er worden meer dan 5000 nieuwe en tweedehandse heftrucks per jaar verkocht.

Het herstellen van duizenden vorkheftrucks van alle merken en de daaruitvoortvloeiende noodzaak aan wisselstukken en accessoires, leidde tot wat vandaag de hoofdactiviteit van de groep uitmaakt: de distributie van heftruckonderdelen. Deze activiteit kende tijdens de jaren negentig een sterke expansie die onder meer te danken is aan de knowhow die door de jaren heen opgebouwd werd. Dagelijks doen 20.000 actieve klanten in ruim 162 landen beroep op de voorraad van 450.000 verschillende onderdelen uit een databestand van meer dan 16.000.000 gekende referenties. Het bedrijf werd enkele jaren geleid door de tweede generatie van beide families die elk 50 procent van de groep controleerden.

Eind 2016 mislukte de West-Vlaamse groep in de overname van de Britse concurrent Lavendon. Die kwam terecht bij het Franse Loxam. TVH slaagde er wel in de Duitse dochter van Lavendon binnen te rijven. De strijd om Lavendon legde ook een verschil in visie bloot tussen de twee familiale aandeelhouders. TVH werd ondergebracht in de Luxemburgse groep Quertus. Die werd op zijn beurt gecontroleerd door de Luxemburgse holdings Wehold van de zussen Thermote en Quva van Pascal Vanhalst. Bij de daaropvolgende scheiding tussen beide groepen kregen de zussen 60 % van TVH. Vanhalst stelde zijn 40 % in de groep te koop. Die aandelen werden opgekocht door de familie D’Ieteren voor de ronde som van 1,1 miljard euro. Beide aandeelhouders hielden aan de splitsing een vermogen over van 1,5 miljard euro.