Families Thermote en Vanhalst [8]

Ann Thermote en Pascal Vanhalst

Vermogen € 3 162 044 500
Gekend als TVH
Activiteit Voorheftrucks
Inplanting Waregem
Tendens Stijgend
Huidige positie 8


Thermote & Vanhalst staat bekend als een van de snelst groeiende bedrijven in West-Vlaanderen. Het bedrijf werd opgericht in 1969 door Paul Thermote en Paul Vanhalst. Het begon allemaal met het aankopen, herstellen en verkopen van oude legerheftrucks. Vandaag is TVH een wereldspeler in de vorkheftruckmarkt.

Voor het aankopen van tweedehandse heftrucks richtte Thermote & Vanhalst zich in de beginperiode vooral op België en Duitsland. Aangezien het aanbod in tweedehandse heftrucks in Europa te schaars was, werd een stap gezet richting Japan. Deze stap ligt aan de basis van een eerste grote expansieperiode. Vele duizenden tweedehandsheftrucks werden in Japan gekocht om te repareren, te reviseren en te verkopen op de Europese markt. Vandaag heeft TVH permanent circa 2100 tweedehandse heftrucks in voorraad. En er worden meer dan 5000 nieuwe en tweedehandse heftrucks per jaar verkocht.

Het herstellen van duizenden vorkheftrucks van alle merken en de daaruitvoortvloeiende noodzaak aan wisselstukken en accessoires, leidde tot wat vandaag de hoofdactiviteit van de groep uitmaakt: de distributie van heftruckonderdelen. Deze activiteit kende tijdens de jaren negentig een sterke expansie die onder meer te danken is aan de knowhow die door de jaren heen opgebouwd werd. Dagelijks doen 20.000 actieve klanten in ruim 162 landen beroep op de voorraad van 450.000 verschillende onderdelen uit een databestand van meer dan 16.000.000 gekende referenties. Het bedrijf wordt momenteel geleid door de tweede generatie van beide families die elk 50 procent van de groep controleren.

Nog een leuk weetje… Omdat het bedrijf vreesde dat hun personeel tijdens de nationale staking van 15 december 2014 niet zou komen/kunnen werken, door de blokkades, namen ze een vrij uitzonderlijk initiatief. Het vorkheftruckbedrijf liet veldbedden installeren. Wie er zondag overnachtte kreeg vier uur extra loon tegen 200 procent, twee drankjes én een ontbijt.

Eind 2016 mislukte de West-Vlaamse groep in de overname van de Britse concurrent Lavendon. Die kwam terecht bij het Franse Loxam. TVH slaagde er wel in de Duitse dochter van Lavendon binnen te rijven. Kort daarna werd de hele groep TVH ondergebracht in de Luxemburgse holding Quertus Group.