Familie D’Ieteren gaat door het plafond van 2 miljard euro

Baron Nicolas D’Ieteren (rechts) die in 2019 het diploma krijgt van hofleverancier uit handen van koning Filip. (Foto: Belga Images)

Feest bij de familie D’Ieteren, aangestuurd van op Wall Street. De Amerikaanse financiële reus BlackRock koopt 13 procent van Belron, de moedermaatschappij van het meer bekende Carglass. Belron wordt daarbij gewaardeerd op 21 miljard euro, bijna het dubbele van wat analisten hadden ingeschat. En dat is goed nieuws voor D’Ieteren want die bezit 50 % van Belron. Op de beurs van Brussel schiet het aandeel van de familie, onder meer bekend als verdeler van Volkswagen en Audi, met 25 % de hoogte in. Sedert begin dit jaar verdubbelde het vermogen van de familie van wijlen Roland D’Ieteren tot 2,2 miljard. Zijn familie controleert 36 % van het beursgenoteerd bedrijf. Zijn zus Catheline is goed voor 26 % en een vermogen nu van 1,8 miljard euro. Daarmee staan de D’Ieteren families op respectievelijk de 15de en 17de plaats in onze ranglijst. Roland D’Ieteren overleed vorig jaar op 78-jarige leeftijd aan covid. Zijn zoon Nicolas staat nu aan het hoofd van de groep. 

Belron is een wereldspeler wanneer het gaat om de herstelling en de vervanging van autoruiten, met Carglass als bekendste merk. Het succes van Carglas luistert naar het vierletterwoord ADAS of voluit ‘advanced driver assistance systems’. Bij elke vervanging van ruiten moeten sensoren, radars en camera’s worden opnieuw ingesteld. Dat is specialistenwerk en brengt geld op. Vanaf 2022 moeten alle personenwagens met ADAS zijn uitgerust.



Belron staat al langer centraal in de groep D’Ieteren. Dat bedrijf omvat naast Belron ook D’Ieteren Auto, dat de Volkswagen-merken VW, Audi, Skoda, Seat en Porsche importeert en gedeeltelijk via eigen dealers verkoopt. Met die activiteit bouwde de familie ook haar vermogen op. In 2017 verkocht D’Ieteren een stuk van Belron aan de investeringsmaatschappij CD&R. Die participatie zit nu bij BlackRock. Met de opbrengt van die verkoop aan CD&R kocht de familie D’Ieteren eerst het Italiaanse schriftjesmerk Moleskine voor 506 miljoen euro. De winstgevendheid van Moleskine blijft echter ontgoochelen. Vorige week dan kocht D’Ieteren voor 1,2 miljard euro een minderheidsbelang van 40 procent in de verkoper van onderdelen voor vorkliften, bouw- en landbouwmachines TVH Parts.