Na de winter gaat de Brugse projectontwikkelaar Luc Beke met zijn bedrijf Global Estate van start met de herontwikkeling van de Veemarkt in Sint-Michiels Brugge. De site van 3,4 hectare wordt de komende jaren omgevormd tot een gemengde wijk met 150 woningen. Vanaf volgend voorjaar wordt gestart met de afbraakwerken, waarna een deel van de structuur van de hallen wordt heropgebouwd als overdekt plein waar zoals op vandaag de wekelijkse zondagmarkt zal doorgaan. In de huidige eerste fase komen vier gebouwen met samen 30 appartementen, 7.000 m2 kantoren, 1.460 m2 kmo-units, 550 m2 horeca en 3.400 m2 commerciële ruimte, waarvan 2.200 m2 voor een supermarkt van Albert Heijn. Een BEO-veld zal warmtepompen aansturen. Een publieke ondergrondse rotatieparking moet 366 wagens herbergen. De oplevering van de eerste blokken staat gepland vanaf 2027. Het vermogen van Luc Beke staat met zijn centrale holding Tjaka ondertussen op 30 miljoen euro.
Sinds augustus 2019 wordt er geen vee meer verhandeld op de Brugse veemarkt. Behalve op zondagochtend marktdag en bij voetbalwedstrijden, wanneer het plein tijdelijk dienst doet als parking, ligt de site er verlaten bij. In 2019 kocht Global Estate Group de site aan. Het Brugs stadsbestuur heeft afgelopen zomer het licht op groen gezet voor de herbestemming van de Veemarktsite. Die eerste fase omvat de bouw van vier gebouwen, ondergronds verbonden door een parking. Langs de Astridlaan komen twee nieuwe gebouwen met commerciële ruimtes op het gelijkvloers en kantoren en appartementen op de verdiepingen. De grootste handelsruimte wordt ingepalmd door een vestiging van supermarktketen Albert Heijn, waarvoor het stadsbestuur gelijktijdig ook de exploitatievergunning afleverde. In een vierde gebouw komen 7 KMO-units op het gelijkvloers en 12 duplexappartementen erboven.
Voetbalgeld
Projectontwikkelaar Luc Beke is verankerd in de West-Vlaamse hoofdstad. Zo koesterde hij een tijdlang plannen om een nieuw stadion te bouwen voor Cercle Brugge dat nu speelt op het verouderde terrein van Club Brugge van de projectontwikkelaar Bart Verhaeghe. Met Global Estate kocht Luc Beke een aantal kavels die hij profileerde als potentiële inplanting voor het Cercle stadion. Beke heeft al langer banden met Cercle en verhuurt ook kantoren in Oostkamp aan de Vereniging. Met Kathleen De Wulf, de CEO van Global Estate, had hij meteen ook een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Cercle. Die is nu voor 98% in handen van AS Monaco. Maar Beke geraakte volgens de lokale pers in onmin met Cercle-CEO Ben Lambrecht, die het project van afgerond 100 miljoen euro te duur vond. Kathleen De Wulf nam recent ontslag bij Cercle. Toch geven sommigen ook bij Cercle hun stadiondroom nog niet helemaal op ook al zou Cercle de vastgoedplannen van Club Brugge voor een nieuw stadion steunen, zo schrijft het Nieuwsblad. Global Estate, Beke en De Wulf zijn weg maar op de algemene vergadering vorige maand werd plots Pascal Danneels naar voor geschoven als nieuwe bestuurder. Danneels was één van de ondernemers die samen met Beke in 2014 een plan op tafel legde om het huidige Jan Breydelstadion te renoveren en te verbouwen tot een combinatie van woningen en een stadion voor Cercle. In zijn eerste speech als bestuurder van Cercle liet Danneels alvast in zijn kaarten kijken en deed hij alle aanwezige monden openvallen door koud te verkondigen dat Cercle zo snel mogelijk een eigen stadion moet hebben.