9.000 spaarders verliezen Optima-spaargeld

Bijna één jaar na het faillissement van Optima Bank hebben 9.000 spaarders hun tegoed bij de bank niet opgevraagd. De termijn om te genieten van de bankgarantie van 100.000 is nu definitief verlopen. De curatoren kunnen daarmee 5 miljoen euro in hun schoot geworpen krijgen. Ondertussen willen ze uitzoeken of Optima-topman Jeroen Piqueur echt financieel onvermogend is, zoals hij zelf beweert. Piqueur moet in het faillissement 20 miljoen euro ophoesten. De curatoren willen dat geld zoeken tot in Panama.Het grootste deel van de 9.000 “slapende rekeningen” zijn wellicht oude rekeningen die nog dateren van de Ethias Bank die door Optima werd overgenomen. Een groot deel van die kleine klanten situeert zich in Wallonië. Wellicht is er een deel onder hen dat zelfs niet weet dat de bank ten onder is gegaan.

Jeroen Piqueur zelf lijkt ondertussen zijn levensstijl niet ingrijpend veranderd te hebben. Hij wordt nog altijd in dure restaurants gesignaleerd. Volgens zijn advocaat zou hij aankijken tegen 7 miljoen euro schulden. Zijn appartement in Knokke en zijn villa in Sint-Martens-Latem staan te koop, samen goed voor 5 miljoen euro. Zijn luxejacht, de Rubeccan, ligt dan weer in het Spaanse Altea aan de ketting.

“Piqueur is een man met twee gezichten. Enerzijds is hij de jetset-figuur van wie slecht nieuws afglijdt als water van een eend, anderzijds was hij erg bekommerd om het personeel van de bank en hielp hij ook zwakkeren in de maatschappij ( via het nu opgedoekte kinderhuis Jeronimo, red.). Het viel ons op dat de ploeg van Optima sterk aan elkaar hing en dat ze achter hun baas stonden.” zo zegt curator Hans De Meyer aan De Standaard.

“Wij vragen ons af of Piqueur effectief onvermogend is, of dat hij zich strafbaar onvermogend zou hebben gemaakt.”

De familie Piqueur heeft zich teruggeplooid op haar vastgoedtak Your Estate Solution (Yes), het vroegere Optima Global Estate. Die vennootschap kon een faillissement vermijden via een akkoord met zijn schuldeisers. Recentelijk bleek ook dat Piqueur nog wel wat vennootschappen in Spanje heeft. Er zou zelfs een link naar Panama zijn. “Wij vragen ons af of Piqueur effectief onvermogend is, of dat hij zich strafbaar onvermogend zou hebben gemaakt.” zo zeggen de curatoren. De afwikkeling van het faillissement zou in totaal nog 10 jaar aanslepen.