AB Inbev infiltreert RateBeer.com

De holding ZX Ventures nam eind vorig jaar een minderheidsparticipatie in de Amerikaanse website RateBeer.com. Die laatste is een consumenten gedreven website die bierproevers de kans geeft scores uit te brengen op speciaalbieren. En wil ZX Ventures nu wel toevallig de holding zijn van AB Inbev die alle speciaalbieren van het biermerk van de Rijkste Belg overkoepelt. In een commentaar zegt RateBeer dat ze commercieel onafhankelijk blijft en enkel meer middelen krijgt om te groeien. Maar een aantal microbrouwers hebben hun kar al gekeerd en hebben RateBeer gevraagd hun merken te verwijderen van de site.De impact van RateBeer kan moeilijk overschat worden. Zo riep de website enkele jaren terug de trappist Westvleteren XII uit tot “Beste bier ter wereld”. De rankings van de tot op heden onafhankelijke biersite worden dan ook van nabij opgevolgd.

De intrede van AB Inbev in RateBeer bleef tot op vandaag onder de radar. Blijkbaar gingen de onderhandelingen daarover van start in de lente van 2016. Ze zouden meer dan 8 maand aanslepen. BeerRate was zich blijkbaar bewust van het delicate gewicht van de komst van AB Inbev want dat nieuws kon meer dan zes maanden geheim worden gehouden. Nu lekte het uit via een aantal Amerikaanse website en werd het bevestigd door BeerRate. We blijven onafhankelijk en krijgen meer kansen om te groeien, zegt BeerRate. Het wantrouwen in de wereld van microbrouwers tegen de gigant AB Inbev is echter groot. ZX Ventures omvat onder meer Kwak en Tripel Karmeliet van de vroegere groep Bosteels.

Sam Calagione, een Amerikaanse bierpionier en eigenaar van de brouwerij Dogfish Head, heeft aan RateBeer gevraagd om zijn bieren van de site te halen. De Brusselse geuzebrouwer Cantillon heeft een gelijkaardige boodschap uitgestuurd. Ze staan in hun protest niet alleen. Sommige brouwers trokken zich onlangs terug van een bierfestival nadat bekend werd dat organisator Wicked Weed begin mei was overgenomen door AB Inbev.