Familie Werner de Spoelberch [3]

Vermogen € 6 846 230 000
Gekend als AB Inbev: Stella en Jupiler
Activiteit Brouwerijen
Inplanting Vlaams-Brabant
Tendens Dalend
Huidige positie 3


In België is AB Inbev vooral gekend met zijn merknamen Stella Artois en Jupiler. Maar ondertussen is de multinational wereldleider geworden inzake bierproductie. De Belgische controle over AB Inbev ligt in handen van drie adellijke families: de Spoelberch, de Mévius en Van Damme. Hun controle over de biergigant loopt over verschillende Luxemburgse holdings.

Oorspronkelijk hadden de drie families niets te maken met Stella Artois. In het begin van de 20ste eeuw was de Leuvense brouwerij in handen van Edmond Willems. Wanneer die overlijdt, laat hij twee dochters na: Elise en Amélie. Willems zorgt er voor dat het bedrijf goed gemanaged blijft. Léon Verhelst wordt directeur van de brouwerij en zal dat blijven tot 1955. Het is Verhelst die in 1926 succesvol de merknaam Stella Artois invoert, toen nog als speciaal kerstbier. Ondertussen huwt Elise met bruggraaf Adolphe de Spoelberch terwijl Amélie kiest voor de ook al adellijke Eugène de Mévius.

De brouwersgroep kiest er voor eerst België te veroveren. Talrijke kleinere brouwers vallen in handen van de Leuvense reus. Daarna begint de buitenlandse groei. Interbrew neemt in 1968 het Nederlandse Dommelsch Bier over en in 1970 moet de Franse Brasserie du Nord er aan geloven. Maar de grote concentratie komt er pas eind de jaren ’80. In Luik was Jean-Théodore Piedboeuf gestart met de productie van bier. Hij gebruikt daarbij de kelders van het kasteel van Jupile om zijn bier te laten rusten. De naam Jupiler was dan ook snel gekozen. In 1987 leidt de eis tot schaalvergroting naar het samengaan tussen Pieboeuf en Artois. Beid groepen zijn op dat moment reeds op verschillende manieren operationeel met elkaar verstrengeld. Meteen is Interbrew geboren. Piedboeuf staat op dat moment wel borg voor het populairste bier, te weten Jupiler. De Luikse brouwerij was in handen van de familie Van Damme. Bij de fusie met Artois ruilt die haar eigen aandelen met aandelen Interbrew. De familie Van Damme wordt meteen de derde familiale pijler onder de brouwersgroep. In 1989 wordt de brouwerij Hoegaarden overgenomen en in 1991 volgt de geuzebrouwerij Bell-Vue van de familie Vanden Stock-Collin.

Multinational

Bij zijn expansie richt de groep zich met overtuiging naar Oost-Europa. In 1991 wordt een Hongaarse brouwerij overgenomen. Drie jaar later volgt een overname in Roemenië het daaropvolgende jaar gevolgd door een overname in Bulgarije. In 1996 is Oekraïne aan de beurt. China en Montenegro volgen in 1997 en Rusland en Korea in 1998.

De grootste buitenlandse expansie voor Interbrew komt er echter in 1995. In dat jaar steunen de familiale aandeelhouders voluit de overname door Interbrew van de Canadese brouwersgroep Labatt. Interbrew legde daarvoor maar liefst 57 miljard frank op tafel. Maar het brengt de groep wel op een wereldniveau in de biersector.

In 2004 fuseert Interbrew met de Braziliaanse groep AmBev. De nieuwe combinatie krijgt de naam InBev. Op 12 juni 2008 maakt InBev bekend dat het een bod van 46 miljard dollar heeft uitgebracht op Anheuser-Bush om deze grootste brouwerij van de Verenigde Staten over te nemen. Wanneer InBev het bod tot 52 miljard dollar verhoogt, neemt de raad van bestuur van Anheuser-Busch op 13 juli 2008 het bod aan.  Door deze overname wordt InBev de grootste brouwerij ter wereld . AB InBev is geboren. In 2016 volgt dan de mega-fusie met de nummer twee wereldwijd SAB Miller. Daarmee lijkt het groeiverhaal van AB Inbev afgerond. Overnames in de biersector lijken vanaf nu uitgesloten. Eens SAB Miller is verteerd, welke prooi zal AB Inbev dan op het oog hebben?

Verhoudingen

De aandeelhouders van AB Inbev zijn statutair beperkt tot de erfgenamen in rechte lijn van beide zussen Willems en de familie Van Damme. De meest opmerkelijke en meteen ook rijkste tak van de adellijke aandeelhouders zijn de kinderen van Werner de Spoelberch en Elinor de Haas de Teichen. Die laatste is de enige dochter van Elisabeth de Mévius. Door een Spoelberch erfgenaam die huwt met een de Mévius erfgenaam ontstaat meteen een combinatie die dubbel zo sterk is als de andere familietakken. Deze tak van de familie de Spoelberch is verankerd in en om Leuven en heeft zijn aandelen verzameld in de Luxemburgse holding Agemar. De familiale groep omvat momenteel in de vierde generatie 10 families.

Het jaar 2004 is het jaar waarin AB Inbev naar de beurs trekt en waarbij de waarde van de biermultinational explodeert. Meteen is het ook een kanteljaar voor de families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius, de drie grootste aandeelhouders van de biergigant AB Inbev. Drie jaar later, in 2007, wordt Alexandre Van Damme als grootste individuele aandeelhouder van AB Inbev de Rijkste Belg, gevolgd door de families de Spoelberch en de Mévius. Van Damme zal zijn eerste plaats 13 jaar lang volhouden, wars van elke media aandacht. Maar dan komt er het jaar 2020 en corona dat genadeloos inhakt op de biergroep AB Inbev. Op de beurs stuikt de waarde van AB Inbev in elkaar. Van Damme wordt van zijn eerste plaats gestoten door Eric Wittouck. Ook de families de Spoelberch en de Mévius incasseren op dat moment zware klappen.