ABO en Frank De Palmenaer: Bonjour les belges !

Frank De Palmenaer (Foto: RV)

Begin deze maand schreven we het al, de discrete Frank De Palmenaer en zijn milieubedrijf ABO kiezen voor groei in Frankrijk. Maar dat discrete moeten we nu wel veranderen. De Palmenaer heeft met zijn bedrijf een beursnotering aangevraagd voor de aandelenmarkt in Parijs terwijl hij in Brussel gaat verhuizen van de kleine fixingmarkt naar de veel bredere continumarkt. In de fixingmarkt wordt twee keer per dag een koers gevormd van het aandeel terwijl dat in de continumarkt voortdurend gebeurt. Beide beslissingen moeten het bedrijf niet alleen meer uitstraling bezorgen, zeker in Frankrijk, het moet ook de ‘fair value’ van het aandeel ABO naar boven brengen.

Over 2020 stijgt de omzet van ABO van 48 naar 49,4 miljoen euro. De traditionele sterkhouder, geotechniek bleef op koers met een groei van 4%. Geotechniek is nu goed voor 54% van de groepsomzet. De operationele cash flow steeg met 36 % van 6,4 naar 8,7 miljoen euro. De netto winst stijgt van 1,6 naar 2,3 miljoen euro. Vorige maand nam ABO haar Franse concurrent Geosonic over, een specialist in het opsporen van radioactieve besmettingen rond kerncentrales en van roest in bronwaterputten. Vorig jaar haalde De Palmenaer twee Franse ingenieursbureaus binnen: Subgeo, een specialist in geofysisch onderzoek rond elektromagnetische straling en seismische detectie, en Geo+Environnement, dat volgens De Palmenaer de referentie is in milieu-advies in mijnen en steengroeves. ABO telt in Frankrijk 300 mensen.



Meteen is Frankrijk daarmee eind 2020 goed voor 49% van de groepsomzet. Gegeven de recente acquisities en de te voorziene organische groei, mag aangenomen worden dat het gewicht van de Franse activiteiten verder aanzienlijk zal toenemen, of toch minstens meer dan de helft van de groepsomzet zal uitmaken, zo klinkt het. Om de visibiliteit van het merk “ABO” in de Franse markt te versterken komt er dus nu een tweede notering op Euronext Parijs. Mits goedkeuring van de noteringscommissie, zal de notering in Parijs kunnen starten begin mei. Tegen uiterlijk eind 2025 wil De Palmenaer met ABO de omzetkaap van 100 miljoen euro halen. Dat kan via voor het grootste deel via organische groei, aangevuld met overnames. ABO gaat voor technisch marktleiderschap, waarbij de groep zal uitgroeien van 350 tot 700 werknemers en dit vanuit een uitgebreid kantorennetwerk, verspreid over zijn 3 thuislanden, te weten, Frankrijk, België en Nederland.