Advocaat van FNG in verdenking gesteld

De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl heeft het gerechtelijk onderzoek naar de modegroep FNG uitgebreid naar witwaspraktijken. Tegelijkertijd werd een huiszoeking uitgevoerd bij het advokatenkantoor NautaDutilh. Elke Janssens, de huisadvocate van de groep boven onder meer Brantano en CSK, is daarbij in verdenking gesteld. Eerder al werden de drie oprichters van het bedrijf, Manu Bracke en het echtpaar Anja Maes en Dieter Penninckx, in verdenking gesteld. Die laatste zit momenteel in de Mechelse gevangenis omdat hij zijn voorwaarden aangaande zijn voorlopige invrijheidstelling zou hebben geschonden. Hij verschijnt vandaag voor de Raadkamer die moet beslissen over zijn al dan niet verdere aanhouding.



Volgens de Tijd is het vakbondssecretaris Sven De Scheemaeker van ACV Puls die het gerecht verwees naar de huisadvocate Elke Janssens van het kantoor NautaDutilh. Janssens zou bijna wekelijks overleg hebben had met CEO Dieter Penninckx. Het gerecht heeft die piste nu gevolgd en een huiszoeking uitgevoerd bij het advocatenkantoor. In juni maakte het nieuwe management van FNG zelf bekend dat het 94 miljoen euro moest afboeken op ‘complexe en internationale’ transacties gekoppeld aan Aziatische inkoopcentrales. Daarmee werd het faillissement van de groep ingeluid en staakten de banken al hun betalingen.

NautaDutilh was met Janssens nauw betrokken bij de expansie van FNG. Al in 2012 adviseerde NautaDutilh bij de overname van het modemerk Claudia Sträter. Ook bij de overnames van Expresso, in 2014, en de Zweedse Ellos Group, de laatste grote overname voor het faillissement, en de dubbele beursnotering in 2018 was het advocatenkantoor betrokken.