Alain Courtois: We sluiten parking C

Alain Courtois

Laat ons duidelijk zijn. Men verwijt ons op een bepaald moment dat we de wet niet respecteren. Wel, laat ons dan die wet volledig respecteren en parking C sluiten. Een match van de Rode Duivels, dat is 7.800 auto’s. Waar gaan die dan parkeren?” Met deze aanval pareert de eerste schepen van Brussel Alain Courtois (MR) de meest recente aanval op het plan om op parking C van de Heyzel het nieuwe Eurostadion te bouwen. De gemeente Grimbergen verzet zich tegen die plannen en ‘gebruikt’ daarbij onder meer het bestaan van een niet langer bestaande buurtweg die theoretisch over de parking loopt. Dan moet ook de parking dicht, zo dreigt Courtois nu. België, land van het surrealisme.Bedoeling is dat het Eurostadion, een project van de stad Brussel en de groep Ghelamco van Paul Gheysens, wordt ingezet als onderdeel van de voetbalcampagne Euro 2020. Het voetbalstadion bouwen neemt 33 maanden in beslag. De werken moeten dus ten laatste starten deze zomer. De wapens worden nu op scherp gezet. De stad Brussel is eigenaar van parking C die in Grimbergen op Vlaams grondgebied ligt. “We gaan nog niet sluiten voor Batibouw, zegt de liberale politicus Courtois, dat is te dichtbij. Maar we zouden de parking bijvoorbeeld kunnen sluiten in maart.” Daarmee verhoogt hij de druk op Grimbergen en de aanleunende gemeenten. Die driegen dan overspoeld te worden met personenwagens van bezoekers van de Heyzel.

Alain Courtois: “We gaan nog niet sluiten voor Batibouw, dat is te dichtbij. Maar we zouden de parking bijvoorbeeld kunnen sluiten in maart.”

Vraag stelt zich natuurlijk of Courtois hiermee niet in zijn eigen voet schiet. De Heyzel is het paradepark van de stad Brussel. Door de parking te sluiten maak je het park ontoegankelijk. “Natuurlijk gaan we dat argument gebruiken, zegt Courtois in de krant L’Echo, het wordt immers ook tegen ons gebruikt.” Tegenstanders van het Eurostadion pleiten voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion, kostprijs 110 miljoen euro. Maar volgens Courtois is dat geld er niet. Bij de bouw van het Eurostadion kan projectontwikkelaar Ghelamco tegen gunstige voorwaarden een deel bijkomende gronden ontwikkelen. “We hebben geen plan B.” benadrukt de Brusselse politicus.