Alcogroup schrijft Zuid-Afrikaanse ethanolproductie af

Alcogroup, het multinationaal bedrijf gespecialiseerd in de productie en distributie van ethanol, incasseert een minwaarde van 43 miljoen euro op haar productiecapaciteit in Durban, Zuid-Afrika. Dat bedrijf blijft problemen ondervinden met de toelevering van melassestroop, basisgrondstof voor de productie van ethanol. Alcogroup is gedeeltelijk in handen van de familie Meeus.



Het Zuid-Afrikaanse filiaal NCP slaagt er niet in eigen melassestroop te gebruiken voor haar productie. NCP moet daardoor dure stroop aankopen en is al twee jaar verlieslatend. De minwaarde op NCP maakt dat Alcogoup over 2016 een verlies boekt van 41 miljoen euro. Dat bedrag wordt nu weggewerkt via een kapitaalvermindering van 37 miljoen euro. Maar die wordt onmiddellijk gevolgd door een kapitaalverhoging van 42 miljoen euro. Die vloeit voort uit een herwaardering van de Gentse dochter Alco Bio Fuel. Die laatste krijgt daarbij een waardering mee van 60 miljoen euro.

Vorig jaar kwam Alco Group in het nieuws met de overname van het Rotterdamse bedrijf in faling Abengoa Bio Energy samen met de familie Vanden Avenne en de groep Aveve (Boerenbond). Over 2016 boekte dat bedrijf 8 miljoen euro verlies als gevolg van investeringen in het productie apparaat. Dit jaar al zou de Nederlandse activiteit winstgevend moeten zijn, ook al omdat de prijs voor ethanol alcohol momenteel historisch hoog is. Ethanol wordt onder meer gebruikt als brandstof, in de voedingsindustrie en in de farma industrie.