Alcotra incasseert klappen in Brazilië

ethanol-1De bio-ethanol specialist Alcotra, in handen van de familie Meeus, incasseert een minwaarde van 14 miljoen euro op haar Braziliaanse dochter Sibraspar. Alcotra is een wereldspeler in de productie, trading en distributie van bio-ethanol. Een groot deel van de activiteiten situeren zich in Brazilië. Het bedrijf deelt mee in de klappen van de wankele Braziliaanse economie die is getroffen door een zware recessie met daar bovenop nog eens de druk van politieke corruptieschandalen. Het vermogen van de familie Meeus valt terug van 88 op 73 miljoen euro.



De Braziliaanse economie tekende in 2015 een krimp op van 3,8 procent. Ook dit jaar zou het bruto binnenlands product met nog eens 4 procent achteruitgaan. Daartegenover staan een inflatie van 8,9 procent en zo’n 12 miljoen werklozen. Na een corruptieschandaal moest de Braziliaanse president Dilma Rousseff aftreden, sommige hadden het over een staatsgreep, en werd ze opgevolgd door Michel Temer. Sommige indicaties wijzen nu op een lichte herneming van de Braziliaanse economie.

Enkele weken terug kwam de familie Meeus nog in het nieuw met de overname van Abengoa Rotterdam, een wereldspeler in de productie van ethanol. Die overname liep via het Gentse bedrijf Alco Bio Fuel dat voor 51 procent gecontroleerd wordt door de familie Meeus, de familie Vanden Avenne is goed voor 29 procent en de Boerenbond via Aveve en het Waalse Wal Agri elk voor 10 procent.