Alexandre Van Damme haalt topman Estée-Lauder binnen

Fabrizio Freda (Foto: Estée Lauder)

De 65-jarige Fabrizio Freda is bestuurder geworden van de Luxemburgse vennootschap SFI, voluit “Société Familiale d’Investissement”. Die laatste is de holding waarmee Alexandre Van Damme zijn familiaal vermogen diversifieert. Van Damme is de grootste individuele aandeelhouder van de biergigant AB Inbev en de nummer twee in onze lijst na Eric Wittouck, de Rijkste Belg. Fabrizio Freda van zijn kant is sinds 2009 de CEO van de multinational Estée Lauder waar hij William Lauder opvolgde. In de raad van bestuur van SFI zal hij zetelen naast Van Damme, zijn rechterhand Maximilien de Limbourg, de Belgische miljardair Pierre Lagrange, Neuhaus-topman Ignace Van Doorselaere en Antonio Weiss, voormalig dealmaker van de zakenbank Lazard.

Fabrizio Freda woont in New York. “Luxe cosmetica is een geweldige branche en het is een spannende tijd om leider te zijn in deze branche.”, zo zegt Freda op de website van de groep. “Prestige-schoonheid is een grote markt van 100 miljard dollar en zal naar verwachting de komende jaren met 4 tot 5 procent groeien. En het verandert sneller dan ooit tevoren. We zijn getuige van een belangrijke transformatie in de wereld – waarvan een groot deel wordt geleid door vrouwen – en dat heeft een impact op de prestigieuze schoonheidsbranche. Er zijn meer vrouwen toegetreden tot de wereldwijde beroepsbevolking en de groeiende bevolking van 65+ heeft meer besteedbaar inkomen voor luxegoederen. En met de opkomst van de millennialconsument zien we een revolutie in waar en hoe vaak vrouwen winkelen, waardoor we de winkelervaring opnieuw moeten bedenken.” De Tijd merkte de benoeming van Freda op.



SFI van zijn kant staat voor een geïnvesteerd vermogen van 6,3 miljard euro. De holding controleert 8,6 % van de ook al Luxemburgse holding EPS. Die laatste staat dan weer direct en indirect voor 23 % van AB Inbev. EPS weegt daarmee om en bij 20 miljard euro. SFI controleert verder de Luxemburgse holding Legacy Participations. Die staat voor een vermogen van 4,1 miljard euro. Legacy boekte vorig jaar een winst van 255 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg die winst 163 miljoen euro.