NIEUW – AB Inbev dividend van Alexandre Van Damme springt naar 102 miljoen euro

 

De ondertussen iconische RTBf screenshot van Van Damme in de tribune van Anderlecht. De man laat zich nooit fotograferen.

Alexandre Van Damme, de grootste individuele aandeelhouder van de bierreus AB Inbev en de tweede Rijkste Belg, kijkt uit naar een dividend van AB Inbev dat met 50 % wordt opgetrokken. De twee voorbije jaren bedroeg dat dividend 50 eurocent per aandeel, goed voor 65 en 68 miljoen euro voor Van Damme. Nu wordt dat dividend opgetrokken tot 75 eurocent. Meteen mag Van Damme daarmee uitkijken naar een bruto inkomen van 102 miljoen euro. De voorbije jaren kende de beurskoers van AB Inbev belangrijke dieptepunten mee als gevolg van de corona horeca lock down. Van Damme maakte daarvan gebruik om AB Inbev aandelen bij te kopen. Nu de grootste bierbrouwer ter wereld langzaam herstelt van zijn coronawonden kan Van Damme mee uitkijken naar een betere toekomst.Van Damme controleert met zijn Luxemburgse holding Patrinvest net geen 30 procent van de ook al Luxemburgse holding EPS. Die controleert op haar beurt 23 % van AB Inbev. Binnen Patrinvest heeft Van Damme het gezelschap van de familie Van der Straten Ponthoz. In EPS is de familie de Spoelberch dan weer de belangrijkste mede-aandeelhouder. Binnen die hele constructie vermindert het belang van de familie de Mévius geleidelijk aan. Ook Arnoud de Pret verschuift via zijn familiale holding Multifin heel wat AB Inbev aandelen. Ultiem versterkt Van Damme wel zijn positie.

Alexandre Van Damme wordt algemeen beschouwd als de strategische architect en hoofdaandeelhouder van de biergigant AB InBev. Door in de periode 2007 tot 2016 met zijn holdings meer AB Inbev aandelen te verkopen dan te kopen realiseerde hij in die periode 538 miljoen euro meerwaarde. De afgelopen vijf jaar deed hij echter net het omgekeerde. Hij kocht met zijn persoonlijke vehikel Patrinvest voor 337 miljoen euro aan AB InBev-aandelen bij. Van Damme deed dat vooral in de loop van 2018, wanneer de AB Inbev beurskoers van 85 naar 55 euro kelderde. Hij maakte daarbij stelselmatig van de krimpende koers gebruik om zijn belang in de bierreus te vergroten. Dat leek aanvankelijk een goede belegging, want een half jaar later stond de koers weer op 89 euro, maar daarna ging het aandeel helemaal onderuit en belandde het mee door de coronacrisis op een historisch dieptepunt van 30 euro. Ondertussen lijkt het ergste leed geleden. De koers van AB Inbev staat al een tijd stabiel boven de 50 euro en kruipt discreet naar de 60 euro. De vandaag aangekondigde dividend verhoging moet die tendens van herstel onderlijnen.

De meest recente financiële operatie van Alexandre Van Damme is een investering van 400 miljoen euro in de Franse vermogensbeheerder Tikehau Capital. Daarmee controleert de tweede Rijkste Belg indirect 9 % van het Franse beursgenoteerde bedrijf dat 38 miljard euro aan activa beheert. De investering loopt over de Luxemburgse holding SFI, het family office van Van Damme samen met de familie Van der Straten Ponthoz. Van Damme wordt daarmee één van de grootste individuele aandeelhouders van Tikehau Capital.