NIEUW – De vrienden van Alexandre Van Damme

Er is een lek geslagen in het immer discrete aura dat de Rijkste Belg Alexandre Van Damme omringt. Aanleiding is een fietstocht eerder dit jaar rond het meer van Genève van de fietsclub “Coyotes”. Die verenigt niet enkel een aantal kennissen van Van Damme maar ook zijn partner Corinne Van Der Elst. Met haar kon u gisteren kennis maken, vandaag staan we stil bij de andere “Coyotes”, alleen miljonairs met banden in Brussels vastgoed.De eerste opmerkelijke aanwezige is Jean-Nicolas Dutry, de kleinzoon van de gewezen christen-democratische en vooral Brusselse premier Paul Van den Boeynants. VdB, zoals hij genoemd werd, was het toonbeeld van een ‘arrangeur’ die zakelijke aan politieke belangen wist te koppelen. Problemen met justitie doorkruisten zijn grootste ambitie, burgemeester van Brussel te worden. Zijn kleinzoon investeerde in Brussels vastgoed. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, mag blijken uit het feit dat Dutry ook een tijdlang eigenaar was van het Franstalige satirische tijdschrift Pan.

Jean-François Thiran verkocht zijn familiale bouwgroep Thiran in 2001 aan zijn concurrent Van Laere, een dochter van Ackermans & van Haaren. Thiran herbelegde de opbrengst van die verkoop gedeeltelijk in Brussels vastgoed. Hij behoort ook tot de kennissenkring van de AB-Inbev aandeelhouders die bovenaan de lijst staan van de Rijkste Belgen. Zo was hij onder meer samen met Rodolphe de Spoelberch een tijdlang aandeelhouder van de beursgenoteerde groep Floridienne. Hij investeerde ook in de productie van luxejachten. Samen met Gaëtan Waucquez en Geoffroy Jacobs richtte hij het grondstoffenbedrijf Euroquartz op. Geoffroy Jacobs is de zoon van Georges Jacobs, jarenlang de sterke man van het bedrijf UCB en vertrouweling van de familie Janssen. Gaëtan Waucquez was CEO van de Floridienne.

Ook Alain Bihet is een bekende van de AB Inbev aandeelhouders. Ook hij is actief in Brussels vastgoed.

Benoît des Cressonnières studeerde rechten aan de ULB en is momenteel CEO van de Zwitserse herverzekeraar Euler Hermes Re. Hij richtte die herverzekeraar zelf op in 2006 als onderdeel van de gelijknamige Zwitserse Euler verzekeringsgroep.

De laatste opmerkelijke fietser is de Zwitserse advocaat Rodolphe Gautier, specialist in handelsrecht en internationale arbitrage. Gautier legt zich ook toe op intern speurwerk binnen multinationals in strafrechtelijke dossiers. Hij staat klanten bij in anti-witwas procedures inzake sport en kunst.