Alexandre Van Damme drukt Belgische stempel van 400 miljoen euro op Franse Tikehau

Alexandre Van Damme, de grootste individuele aandeelhouder van de biergigant AB Inbev, investeert 400 miljoen euro in de Franse vermogensbeheerder Tikehau Capital. Daarmee controleert de tweede Rijkste Belg indirect 9 % van het Franse beursgenoteerde bedrijf dat 38 miljard euro aan activa beheert. De investering loopt over de Luxemburgse holding SFI, het family office van Van Damme samen met de familie Van der Straten Ponthoz. Van Damme wordt daarmee één van de grootste individuele aandeelhouders van Tikehau Capital. Die laatste is in België onder meer bekend als beheerder van het Belgian Recovery Fund dat na corona werd opgestart en dat goed is voor 218 miljoen euro. Tikehau is genoemd naar een koraalatol in de Grote Oceaan in Frans Polynesië.



De instap van Van Damme gebeurt via een participatie in Tikehau Capital Partners (TCP), de controleholding boven Tikehau Capital. Van Damme wordt bestuurder van TCP samen met Gregory d’Ursel. SFI-voorzitter Maximilien de Limburg Stirum wordt dan weer bestuurder van Tikehau Capital. Daarmee ontstaat een belangrijke Belgische invloed binnen de Franse vermogensbeheerder. De hele constructie werd mee opgezet door de Nederlander Remmert Laan. Deze zakenbankier bij de Franse groep Lazard is een oude bekende van Van Damme en was ooit ook bestuurder bij AB Inbev. Laan is nu onder meer bestuurder bij Tikehau Capital. Hij is daar onder meer in het gezelschap van de Belg Léon Seynaeve. Die is bij ons bekend van zijn vastgoedgroep Mitiska en van Vente-Exclusive.com. Eerder werkte hij als investeringsbankier bij White, Weld & Co. in New York en in de kantoren van Crédit Suisse First Boston in Londen en Tokio. (Lees verder onder de foto)

Léon Seynaeve (Foto: Tikehau)

De Franse vermogensbeheerder Tikehau werd in 2017 beursgenoteerd in Parijs. Het vermogen onder beheer steeg van 10 miljard euro toen tot 38 miljard euro nu. Die groep telt 740 werknemers verdeeld over 14 kantoren. De investeringen gaan van cyber technologie over defensie tot aerospace en energie transitie. Tegen 2026 wil het bedrijf een portefeuille beheren van 65 miljard euro. De kapitaalinjectie van Alexandre Van Damme moet die groei mee ondersteunen.

Binnen die cijfers is het Belgian Recovery Fund met zijn 218 miljoen euro relatief klein bier. Dat fonds werd in september 2021 als post-coronamaatregel gelanceerd. Het geld in het fonds moet dienen om Belgische bedrijven via leningen te versterken. Ondernemingen die voor de coronacrisis nog financieel gezond waren maar door de pandemie te maken kregen met een vermindering van het eigen vermogen, krijgen zo een stimulans. Die opdracht werd ondertussen uitgebreid tot ondernemingen die financieel gezond waren vóór de Russische inval in Oekraïne, maar de afgelopen maanden geconfronteerd werden met een daling van hun eigen vermogen door de stijgende energieprijzen en een toenemend risico op tekorten. Meest bekende dossier van het fonds is wellicht een achtergestelde lening van 18 miljoen euro die werd toegekend aan het noodlijdende Mechelse bouwbedrijf Willemen. Dat had zwaar te lijden onder de oorlog in Oekraïne gecombineerd met een te ambitieus internationaal groeiplan. Het herstelplan moet de verliezen stoppen, de kostenstructuur aanpassen aan de gedaalde omzet en de rendabiliteit opnieuw verhogen, zo klinkt het. De familiale aannemer telt om en bij 2.200 werknemers.