Waarom Alexandre Van Damme nog steeds (niet opnieuw) de Rijkste Belg is

(Foto: Belga Images)

Maandag is het precies vijf jaar geleden dat de Belgisch-Braziliaanse bierreus AB Inbev de overname afrondde van de Anglo-Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller. Meteen werd de groep met hoofdzetel in Leuven zonder tegenspraak de grootste bierbrouwer ter wereld. Voor de immer discrete Alexandre Van Damme, de grootste individuele aandeelhouder van AB Inbev en jarenlang onomstreden de Rijkste Belg, leek de sky de limit te zijn. Maar al snel keerde alles om. Door de overname van SABMiller verdubbelde de schuld van AB Inbev tot 100 miljard dollar. Bij de aankondiging van de overname noteerde de bierreus nog op meer dan 122 euro per aandeel. De koers haalt momenteel de 50 euro niet meer. Exit Alexandre Van Damme, intro van de Wall Street belegger Eric Wittouck, tot op vandaag de Rijkste Belg.

De voorbije vijf jaar daalde de koers van AB Inbev met bijna 60%. Het vermogen van Alexandre Van Damme ging dezelfde richting uit. De dieperik in dus. De vroegere CEO Carlos Brito wist de schuldgraad van de multinational terug te brengen tot 80 miljard euro. Maar ook dat blijft een gigantische berg om te beklimmen. Deze week werd bekend dat AB InBev zijn Duitse merkenportefeuille wil verkopen. Het gaat onder meer om de merken Franziskaner Weissbier, Hasseröder, Diebels en het bekende Beck’s. Met de verkoop van die merken zou AB InBev een deel van zijn historische erfenis van de hand doen. Veel van de Duitse merken stammen uit de portefeuille van Interbrew, de Belgische tak van de bierreus. Interbrew kocht Beck’s in 2002. Die verkoop kan de biergroep 1 miljard euro opleveren. 1/80ste van de schuldgraad dus !



Niet alleen schulden zijn het probleem van AB Inbev. De groep moet nieuwe groei zoeken en die lijkt buiten de biermarkt te liggen. De Leuvense groep bouwde Leffe uit tot een duur kwaliteitsmerk maar dat was geenszins voldoende om gelijke tred te houden met de tientallen lokale microbrouwerijen die wereldwijd de kop opsteken en allen kleine stukjes van de markt wegvreten.

Wie alvast mee deelt in de brokken van de brouwer zijn de tabaksreus Altria en de familie Santo Domingo. Zij stonden aan de kant van de verkopers van SABMiller vijf jaar terug. Ze kregen daarvoor zowel cash maar vooral AB Inbev aandelen, in totaal goed voor 14,3 procent van AB InBev. Vijf jaar lang mochten ze die aandelen niet verkopen. Maandag vervalt die drempel. Vijf jaar geleden waren die aandelen 31 miljard euro waard. Nu is dat slechts nog 13 miljard, een verlies dus van 18 miljard euro. Daar tegenover staan gecumuleerd wel 3 miljard euro aan dividenden, zo rekende de Tijd uit. Eindverlies: 14,8 miljard euro. Gezondheid !