Rijkste Belg neemt SABMiller over voor 95 miljard euro

Bier AB InbevBierbrouwers SABMiller en AB Inbev hebben een akkoord bereikt over een fusie. Het Zuid-Afrikaanse SABMiller wordt voor ruim 95 miljard euro overgenomen door de Belgisch-Braziliaanse groep. AB InBev biedt 60 euro per aandeel voor SABMiller, te betalen in contanten en eigen aandelen. Vorige week nog werd een bod van 92 miljard door SABMiller te licht bevonden. AB-Inbev heeft tot 28 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen. Als de overname toch nog afketst, bijvoorbeeld omdat toezichthouders niet akkoord gaan, betaalt het bedrijf een afkoopsom van 3 miljard dollar aan SABMiller.Halverwege vorige maand werd definitief bekend dat ’s werelds grootste brouwer aast op de mondiale nummer twee. De overname van SABMiller betekent een van de grootste bedrijfsovernames ooit. In 1998 had de topdrie van bierbrouwers wereldwijd nog een gezamenlijk marktaandeel van 20 procent, het nieuwe fusiebedrijf gaat straks 40 procent van al het bier brouwen, goed voor een jaarlijkse omzet van bijna 57 miljard euro.

Door de overname wordt de Nederlandse bierreus Heineken nummer twee op de wereldmarkt. Maar de nieuwe grote nummer één produceert nu wel drie keer zoveel bier. Vooral in Afrika zou Heineken onder druk komen te staan. De vorige consolidatieronde in de biermarkt vond in 2010 plaats. De grote Mexicaanse bierbrouwer Femsa werd toen door Heineken ingelijfd terwijl AB Inbev Corona kocht. Heineken sloeg ook nog een grote slag met de overname van Asia Pacific Breweries. Daarmee lijken de kleine vissen verdwenen uit de biervijver.

Grote biergroepen staan veel sterker in de markt dan hun kleine broers. Dat begint al bij de inkoop van grondstoffen. Maar vooral door het uitspelen van merken wereldwijd kunnen ze snel geld verdienen. Sedert Corona in 2010 is overgenomen door AB Inbev, groeit het buiten zijn thuismarkten Mexico en de Verenigde Staten met 70 procent per jaar.