Wanneer de families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius standvastig tot de top van de Rijkste Belgische families behoren, hebben ze dat voor een groot deel te danken aan Carlos Brito. In de 15 jaar dat de Braziliaan CEO was van AB Inbev steeg de beurswaarde van de biergigant van 26 naar 141 miljard dollar. Een kwart daarvan, of zo’n slordige 35 miljard euro, is in handen van de drie genoemde families. Nu, na 15 jaar, stapt Brito op als CEO. Zelf houdt hij minstens 200 miljoen euro over aan zijn job bij de Leuvense brouwer. Dat fortuin bouwde hij op dank zij het aandelen bonus systeem waarmee AB Inbev zijn topmanagement rijkelijk beloont. En dat werkt. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar verkocht AB Inbev 12,2 miljard dollar aan bier en drank, 2 % meer dan in het eerste kwartaal van 2019. Corona voorbij dus.
Brito verdiende bij AB Inbev duidelijk veel meer geld met zijn aandelenbonussen dan met zijn salaris. Dat laatste varieerde in functie van de winst van de groep. Globaal moet hij de voorbije 15 jaar zowat 100 miljoen euro aan salarissen en winstpremies hebben ontvangen. Maar veel belangrijker zijn de aandelen die hij kon verzilveren. AB Inbev kent aandelenopties toe aan haar topmanagement tegen zeer aantrekkelijke instapkosten. Wanneer een aantal voorwaarden zijn vervuld en de beurskoers voldoende hoog staat, kunnen die opties worden verzilverd en strijkt de manager in kwestie de meerwaarden op.
Dat het gaat om belangrijke operaties werd nog eens duidelijk tijdens de coronacrisis. Wanneer het aandeel onder druk van corona op zijn dieptepunt stond maakte AB InBev daarvan gebruik om zijn topmanagement goedkope aandelenopties toe te kennen. Er werden in maart 2020 voor 38,1 miljoen aandelenopties uitgegeven die recht geven om tegen 40,40 euro per stuk een aandeel AB InBev te verwerven. De waarde ervan wordt door AB InBev op 287 miljoen dollar of 238 miljoen euro geschat. Na verloop van tijd, doorgaans drie jaar, kunnen die opties ‘gecasht’ worden. Vandaag noteert AB Inbev aan 60 euro, dus 50 % meer dan in maart 2020. Carlos Brito ‘verdiende’ vorig jaar met aandelenopties 76 miljoen euro. In 2019 ging het om 42 miljoen euro. En in de periode 2008 tot 2017 om ongeveer 78 miljoen euro. En daarmee is de kous nog niet af. Als CEO van AB Inbev moest Brito zijn uitoefening van opties verplicht melden. Wanneer hij CEO af is, kan hij cashen zonder te moeten melden.
Zoals alle nuchtere mensen weten, bestaat gratis niet. Wie betaalt ultiem de prijs voor die belangrijke aandelenopties? Het antwoord is duidelijk: de bestaande aandeelhouders van AB Inbev. De opties eindigen immers ultiem in de creatie van nieuwe, bijkomende AB Inbev aandelen. De winst van het bedrijf moet daardoor verdeeld worden over meer aandeelhouders. En wordt dus eigenlijk kleiner per individuele aandeelhouder. Tenzij de winstgroei annex beurswaarde sneller gaat dan de verwatering door creatie van nieuwe aandelen. Wat bij AB Inbev goed lukt. Het bedrijf is dan ook een specialist om van water bier te maken.