PORTRET – Alexandre Van Damme: familie en zakenrelaties

Dat Alexandre Van Damme de Rijkste Belg is met een vermogen van 17 miljard euro heeft hij in grote mate te danken aan zijn grootvader Albert. Dat Albert een uitzonderlijk man was, kan u hier lezen. Als eigenaar van de brouwerij Piedboeuf en het biermerk Jupiler sloot hij in 1971 een geheim fusievoorstel af met zijn concurrenten van Stella Artois in Leuven, de families de Spoelberch en de Mévius. Om allerlei wettelijke procedures te ontwijken en familiale zaken te regelen duurde het 16 jaar vooraleer die fusie een feit werd en zo de basis vormde van wat nu AB Inbev is. Tijdens die 16 jaar werd Jupiler groter dan Stella. Maar volgens het geheim akkoord kreeg Van Damme binnen de fusie minder aandelen dan de adellijke families de Spoelberch en de Mévius. Het werd een harde les die Van Damme zou blijven meedragen.De Waalse miljardair Albert Frère zei ooit: petit minoritaire, petit con, grand minoritaire, grand con. Wat zoveel wil zeggen als “kleine minderheidsaandeelhouder, kleine domme kloot, grote minderheidsaandeelhouder, grote domme kloot”. Albert Van Damme had twee zonen die hij allebei overleefde. Hij koos zijn kleinzoon Alexandre als zijn dauphin. En hij leerde hem: petit minoritaire, petit con, grand minoritaire, grand con. Dat zou Alexandre Van Damme er toe aanzetten konsekwent aandelen van AB Inbev bij te kopen. Hij werd daarbij geholpen door het feit dat de twee andere familiale aandeelhouders van de groep AB Inbev zeer kinderrijk waren, met veel dochters en de nodige familietwisten. Dat resulteerde er in dat Van Damme nu in zij eentje evenveel, zo niet net iets meer AB Inbev aandelen controleert als de belangrijkste tak de Spoelberch. Later meer daarover.

In theorie was Jean, de vader van Alexandre de baas van de brouwerij in Jupille nabij Luik. In praktijk bleef grootvader Albert wegen op het zakelijk beleid. Van vader Jean is bekend dat hij goed bevriend was met vader Constant Vanden Stock. Later zou zoon Alexandre de overname van de geuzebrouwerij Vanden Stock door AB Inbev regelen. Nog later zal Alexandre in het kapitaal stappen van de voetbalploeg Anderlecht waar de familie Vanden Stock eigenaar van was. (Lees verder onder de foto)

De Chapelle Musicale Reine Elisabeth in Waterloo. De Studio Rosanne situeert zich rechts achteraan, in het nieuwe gebouw.

De moeder van Alexandre Van Damme is Rossana del Marco Pinferetti, telg uit een welstellend Italiaans geslacht. Haar naam is nu nog terug te vinden op één van de twee grote opnamestudio’s in de vernieuwde Koning Elizabeth Muziekkapel in Waterloo. Die tempel van klassieke muziek en private school is zowat de hoogste graad van netwerk dat men kan bereiken in francophone adellijke kringen. Ze loopt parallel met de Koningin Elizabeth wedstrijd en wordt mee gedragen door de adellijke familie de Launoit, rijk geworden met de vroeger Banque Bruxelles Lambert, nu ING. Moeder Van Damme financierde de bouw van de twee studio in de school.

Alexandre Van Damme was enig kind. Ook dat helpt bij de vermogensopbouw. Zijn vader had slechts één broer, Paul, die overleed op 42 jarige leeftijd. Paul had twee kinderen, Patrick en Philippe, beide neven van Alexandre. Philippe is actief als advocaat in Luik. Philippe vinden we ook terug in de Luxemburgse holding SFI, of voluit Société Familiale d’Investissements. SFI houdt zelf indirect het deel AB Inbev aandelen aan van de telgen Van Damme. Het is ook via SFI dat Alexandre Van Damme een deel van de dividenden van AB Inev herinvesteert, onder meer in de groep JAB. Die laatste is dan weer eigenaar van de koffie multinational Douwe Egberts. Die participatie loopt over de Luxemburgse holding Colufa. Opmerkelijk is dat de Van Damme’s met SFI “slechts” 60 % controleren van Colufa. Andere aandeelhouders zijn telgen uit de verschillende families de Spoelberch en de familie de Pret de Roose. Ook de holding Vedihold is aanwezig. Vedihold is de Luxemburgse koepel van de de Spoelberchs en de Mévius boven de investeringsholding Verlinvest. Ook Stefan Descheemaeker, vertrouweling van Van Damme, is er als aandeelhouder terug te vinden. Zoals u hier kan lezen, lopen er ook nogal wat operationele banden tussen AB Inbev en JAB.

Morgen: De discrete verblijfplaatsen van Alexandre Van Damme