ANALYSE – Marc Coucke, of hoe de hoogste boom meest wind vangt

De graficus van dienst van het Nieuwsblad verwijst naar het “couckenbak” lied dat Coucke in polonaise vorm lanceerde.

Wanneer hoge bomen veel wind vangen, en wanneer Marc Coucke één van de hoogste bomen is, dan moet het wel regelmatig tollen in het hoofd van de miljardair-apotheker-investeerder. Dat was de voorbije dagen zeker zo. Morgen speelt Oostende op het veld van Anderlecht. De landelijke pers smeerde de voorbije dagen breed verhalen uit waaruit moest blijken dat Coucke Oostende zowat heeft leeggeroofd aan goed personeel. De krant Het Nieuwsblad tekende een polonaise met Marc Coucke op kop, gevolgd door 8 belangrijke Oostendenaars die mee de overstap maakten van de kust naar de hoofdstad. Maar Oostende directeur Patrick Orlans gooit olie op de golven. “We blijven Marc Coucke heel erkentelijk voor wat hij deed voor KVO, maar hij nam een andere club over en dan is het logisch dat je mensen meeneemt.” zegt hij in de krant.De overstap van Oostende naar Anderlecht verloopt voor Coucke niet over rozen. Alleen al de verkoop van Oostende aan de verzekeringsmakelaar Peter Callant werd en wordt kritisch opgevolgd. “Welke ploeg wordt zo behandeld?” vroeg Coucke zich geërgerd af. De ploeg die marktleider is in publieke perceptie. Dat heeft een prijs.

Manager Luc Devroe, dokter Chris Goossens, manager Johan Plancke, videoanalist Rudy Fort, de spelers Milic, Nkaka en Musona, allen volgen ze Marc Coucke. En last but not least ook Bart Versluys, vriend en zakenpartner die symbool staat voor het netwerk aan de shirtsponsors dat mee vertrekt met Coucke, zijnde Eric Domb en Pairi Daiza terwijl ook het contract met Veranda Willems stilaan afloopt.

Toch gaan deze analyses voorbij aan een financiële realiteit. Coucke liet Oostende over aan Callant in een soort voorwaardelijke wijs waarbij Callant op zoek gaat naar bijkomende investeerders in de kustploeg. En Coucke blijft eigenaar van het stadion waarvoor de ploeg jaarlijks 800.000 euro huur ophoest. Hij heeft er dus alle belang bij dat Oostende in goeden doen blijft. Orlans benadrukt ook consequent dat de hele overdracht wordt goedgekeurd door de licentiecommissie van de Voetbalbond.

Op het geliefkoosde Twitter-medium kwamen beide partijen al snel tot elkaar.  Zo reageerde Oostende communicatiemanager Wim De Meyer op een tweet van Het Laatste Nieuws. (Lees verder onder de tweet)

Waarop Coucke repliceerde: “Dankjewel Wim, Peter en team! Fier op wat we op Oostende hadden opgebouwd en blij dat jullie er met eigen accenten op verderbouwen. Oprecht succes gewenst, maar liefst vanaf maandag. Ondanks sensatie-zoekende artikels, hopen we allen op een sportieve match! Tot zondag.”