André Knaepen haalt Stijn Bijnens aan boord

Algemeen directeur Stijn Bijnens verlaat de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. Vanaf 2019 gaat hij aan de slag als CEO van Cegeka, het Hasseltse IT-bedrijf van André Knaepen. In onze eerste editie van De Rijkste Belgen, anno 2000, stond Stijn Bijnens op de 80ste plaats met een vermogen van 3,6 miljard Belgische frank of om en bij 90 miljoen euro. Bijnens was op dat moment de “whizz kid” van heel innovatief ondernemend Vlaanderen. Zijn bedrijf Ubizen scheerde hoge toppen als één der eerste netwerkbeveiligers in internetland. Maar de twee daaropvolgende jaren barstte de internetbubbel en verloor Ubizen 80 % van zijn waarde. Het bedrijf kwam in Amerikaanse handen terecht en Bijnens trok zich terug in zijn Limburgse thuisbasis. Later ontpopte hij zich tot een succesvol manager van de publieke Limburgse overheidsfinancier LRM. Met Cegeka keert de 49-jarige manager terug naar zijn eerste liefde: ICT.



Bijnens studeerde burgerlijk ingenieur computerwetenschappen aan de KU Leuven en aan het Trinity College in Dublin. In 1996 richtte hij het netwerkbeveiligingsbedrijf Netvision op, later omgedoopt tot Ubizen. Drie jaar later wordt hij uitgeroepen tot ‘Manager van het Jaar’ in Vlaanderen. Toch leek die titel niet bepaald een zegen. De daaropvolgende jaren barst de internetbubbel en zakt het beursgenoteerde Ubizen in elkaar. In 2004 verkoopt Bijnens Ubizen aan de Amerikaanse beveiligingsspecialist Cybertrust, die op zijn beurt in 2007 werd overgenomen door Verizon Communications. Bij Verizon krijgt Bijnens de titel van vice president. Grootste ‘collateral damage’ van Ubizen zat nog bij de Antwerpse familie Collin, gekend van de Imperial vanille pudding, die zich via de Limburgse familie Baert op het hoogste moment indirect inkocht bij Ubizen.

In 1999 stapte Bijnens in de raad van bestuur van de LRM. Sinds 1 januari 2008 is hij er voltijds algemeen directeur. Samen met voorzitter Hugo Leroi heeft hij de LRM het voorbije decennium uitgebouwd tot een belangrijke lokale speler.