Arabische sjeik aast op Oostendse kroonjuwelen

Sjeik Salah Al Bluewi

De Saoudi-Arabische sjeik Salah Al Bluewi heeft zijn zinnen gezet op het Oostende iconische Thermae Palace Hotel en meteen ook op de Koninklijke Renbaan en de luchthaven van Oostende. Het scenario ligt dan voor de hand: vermogende Arabieren komen met hun privé-jet naar Oostende om er hun volbloeden te zien lopen en te logeren in de Thermae Palace. De sjeik werkt samen met de Mechelse familie Willemen maar heeft een opponent in Oostendenaar Mark Vanmoerkerke. Die laatste zijn voorstel om het hotel te renoveren is echter een stuk meer ingrijpend. De beslissing ligt in handen van twee kandidaat-burgemeesters voor de kuststad: huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.a) en Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD).Zoals de meeste vermogende families is Salah Al Bluewi gelieerd aan de Saoudische koninklijke familie en een overtuigde traditionele moslim. Zijn familie is één van de grootste vastgoedeigenaars in het olierijk. Hij werkt vanuit Londen en beschikt over aanzienlijke fondsen. De familiale holding SAB heeft onder meer belangen in vastgoed, distributie, telecom en media. Gezien zijn grote fondsen kan de sjeik het Oostendse hotel mooi renoveren met respect voor het monumentale gebouw. Hij wil dan ook wel zijn invloed laten gelden op de paardenrenbaan en de luchthaven, zo weet de Tijd.

In deze tijden van migratie en gemeenteraadsverkiezingen wordt het voor Vande Lanotte en Tommelein een beetje water met vuur verzoenen

De financiële zakken van Mark Vanmoerkerke zijn minder diep. Ook hij wil het hotel renoveren maar de financiering moet dan komen door nieuwe residentiële capaciteit op de site. Dat doet gedeeltelijk afbreuk aan de erfgoedwaarde van de site. Vanmoerkerke is wel de huidige exploitant van het hotel en kan een schadevergoeding opstrijken indien hij zijn contract verbroken ziet worden. En hij is natuurlijk Oostendenaar. (Lees verder onder de foto)

In deze tijden van migratie en gemeenteraadsverkiezingen wordt het voor Vande Lanotte en Tommelein een beetje water met vuur verzoenen. Komt daarbij dat beiden momenteel in Oostende samen aan de macht zijn maar wel stevige opponenten zijn bij de komende verkiezingen. Vande Lanotte voert momenteel bijkomende gesprekken met beide kandidaten. De Vlaamse regering is mee eigenaar van het complex waardoor Tommelein een vinger in de pap kan houden.