Armonea ondergebracht in Oaktree Invest

ArmoneaDe familie Van den Brande uit Wommelgem heeft haar 50 procent belang in de exploitant van rusthuizen Armonea ondergebracht in de nieuwe holding Oaktree Invest. Die laatste krijgt een waardering mee van 105,1 miljoen euro. De overige 50 procent van Armonea, marktleider in zijn sector in België, behoort via de NV Verlinvest toe aan de familiale aandeelhouders de Mévius en de Spoelberch van AB Inbev. Armonea kan doorgaan als een voorbeeld van succesvolle investeringen in de vergrijzing. Met de operatie vergroot het vermogen van de familie Van Den Brande van 91 naar 138 miljoen euro. Ze stijgen daarmee van de 160ste naar de 113de plaats in onze ranglijst.De geschiedenis van de groep Van den Brande gaat van start in 1979 met de overname van het kleine rusthuis Home Keiheuvel in Balen-Wezel door moeder Palmira Van den Brande en haar zoon Dirk. Palmira Van den Brande is dan al enkele jaren ondernemend en sociaal betrokken, en zet zich naast haar drukke gezin ook in voor de senioren in haar buurt. Eerst neemt ze hen op in haar eigen gezin, maar wat later blijkt de nood zo hoog, dat ze in 1979 in Balen in de Antwerpse Kempen haar eerste rusthuis opent. In de daaropvolgende jaren groeit het aantal rusthuizen onder haar hoede gestaag. Twee van haar zonen, Dirk en Lode, zijn van jongs af betrokken bij de dagelijkse zorg en dienstverlening in de rusthuizen.

Begin 2008 ontmoeten Lode Van den Brande en Frédéric de Mévius elkaar voor het eerst. De Mévius is op dat moment bestuurder bij Restel Résidences, en groep van 7 rusthuizen die in handen is van de groep Verlinvest die een deel van de AB Inbev aandeelhouders groepeert. Al snel blijkt dat zij dezelfde visie hebben op de toekomst van de seniorenzorg en dat hun ondernemingen complementair zijn op het vlak van dienstverlening en zorg. Op die manier ontstaat de 50/50 joint venture Armonea.

In het najaar van 2015 neemt Armonea zorgbedrijf Soprim@ over. Armonea heeft na de overname meer dan 5.000 medewerkers in dienst, die zorg dragen voor meer dan 9.200 senioren. Beide bedrijven gaan samen verder onder de naam Armonea. Daarnaast werkt Armonea aan een aantal nieuwe projecten. Tegen eind 2015 zullen er zeven nieuwe woonzorgcentra geopend zijn, waardoor Armonea tegen dan de kaap van 10.000 senioren moet bereiken.

Naast Armonea is er nog Armonea Real Estates die een aantal vastgoedprojecten overkoepelt. Via haar holding Palmyra Brands controleert de familie Van Den Brande ook nog projectontwikkelaar R&S Projects.

Bij de oprichting van Oaktree Invest brengt de familie Van Den Brande aandelen in van de Stichting Administratiekantoor Armonea met zetel in Rotterdam. Via die zogenaamde STAK wordt de groep gecontroleerd. Verlinvest is aanwezig in de STAK via het Britse vehikel Valhalla Associates van de Deen Preben Vastdam die Verlinvest begeleidt. De familie Van Den Brande diversifieert haar vermogen verder via de holding Beukenwoud die investeert in onder meer het modemerk Les Hommes van Tom Notte en Bart Vandebosch, in het voedingsbedrijf Sourz, producent van zure producten zoals augurken en ajuinen, en bouwmaterialenspecialist Cemart.

Bij Palmyra Brands wou men geen verdere commentaar kwijt, ook niet op de vraag of de afsplitsing van Armonea kan wijzen op een nakende wijziging in het aandeelhouderschap. Het jaarverslag van Palmyra Brands leert wel dat de familie het bedrijf ziet als een bron van toegevoegde waarde op lange termijn.