Avia-topman Laurent Levaux: staking was een politieke zet (of hoe links zijn eigen verleden op vreet)“Ik stel me vragen bij de opstelling van één vakbond die wilde stakingen lijkt te promoten. Welke? Die deductie laat ik u zelf maken. Ik stel hetzelfde vast bij de Waalse bedrijven waar ik bestuurder ben, Hamon en FN. Of neem Techspace Aero, waar drie dagen zonder reden is gestaakt. Ik ben voor het stakingsrecht, maar tegen politieke stakingen, waar één partij in opmars zich op profileert.” Dat zegt Laurent Levaux, voorzitter van de Avia-groep maar ook topman van de Waalse overheidsinvesteringsmaatschappij Sogepa, vertrouweling van MR-topman Didier Reynders maar ook een goede bekende bij de PS. Die laatste lijkt onder druk van de oprukkende communistische PvdA meer en meer stakingen via de FGTB te tolereren. Links vreet daarbij haar eigen verleden, en meteen ook zichzelf op.

Nog volgens Levaux is de luchthaven van Zaventem een favoriet doelwit omdat ze een grote visibiliteit oplevert in de media. Daarnaast zijn de potentiële gevolgen kleiner dan bij een bedrijf, omdat een luchthaven niet kan worden gedelokaliseerd. “Er is ook amper een risico op jobverlies, met jaarlijks een passagiersgroei van ongeveer 4 procent.” zegt de Avia-topman in de Mediafin kranten.

Hij wijst er ook op dat zijn personeel niet wordt onderbetaald. “De helft van onze duizendtal personeelsleden – 880 vaste en tussen 20 en 100 interims – is arbeider. Zo iemand verdient gemiddeld 2.200 euro netto voor een contract van gemiddeld 33 uur per week. We zijn 10 procent duurder dan Swissport, onze concurrent op Brussels Airport.”

Links vreet zijn verleden (en zichzelf) op

Het gebruik van stakingen op de nationale luchthaven bij de opstart van een vakantieperiode houdt een grote paradox in zich. De macht van de socialistische vakbond FGTB in het zuiden van het land is bekend. Speerpunt daarbij is de wapenproducent en overheidsbedrijf FN waar het personeelsbeleid de facto wordt bepaald door de FGTB. Die vakbond wordt meer en meer geïnfiltreerd door de extreem linkse PTB/PvdA, een vaststelling waar de Waalse socialisten van de PS dagelijks mee worstelen.

Dat nu wordt gekozen voor stakingen op Zaventem is cynisch. Duizenden gezinnen zagen hun vakantie in het water vallen. Die vakantie is zowat het belangrijkste hoogtepunt in hun gezinsleven én in hun werkleven. Het is precies de socialistische zuil die decennia terug op de barricaden stond om dat vakantierecht wettelijk te verwerven. Diezelfde linkse zuil gebruikt dat recht nu als een chantagemiddel. Dat wapenproducent FN zonder enige ethische terughoudendheid wapens blijft leveren aan Saoudi-Arabië mag in dezelfde categorie worden geklasseerd. Amper iets meer dan 100 jaar terug werd de Franse socialistische topman Jean Jaurès in Brussel vermoord omdat hij er kwam pleiten voor wereldvrede.