Barbara du Bois wordt bestuurder van Spa(del)

(Foto: Facebook)

Barbara du Bois, de 28-jarige dochter van baron Marc du Bois, wordt op de komende algemene vergadering voorgesteld als nieuwe bestuurder van de beursgenoteerde holding Spadel. Die laatste controleert de familiale watergroep Spa, onder meer bekend van de merken Spa en Bru. Barbara du Bois studeerde marketing wetenschappen aan de Louvain School of Management, UCL. In 2015 trad ze in dienst als product manager bij de Franse multinational L’Oréal. Het beursgenoteerde Spadel is voor 93 % in handen van de familie du Bois. De raad van bestuur van Spadel verzamelt een aantal opmerkelijke namen: Axel Miller, CEO van D’Ieteren, Roland Vaxelaire, ex-Grand Bazar, baron Jean Vandemoortele van de gelijknamige voedingsgroep, Frank Meysman, voorzitter van de groep Thomas Cook, Johny Thijs, ex-bpost, Roel van Neerbos, voorzitter Friesland Campina, en Anne-Charlotte Amory, ex-Danone. Naast Barbara heeft Marc du Bois nog een zoon Louis.



In 2015 lanceerde Marc du Bois een poging om zijn bedrijf weg te kopen van de beurs. Maar zijn overnamebod strandde op 7 % van de aandeelhouders die stelden dat het bod te laag was. Er bestaat dus geloof in de potentie van de groep Spadel. Toch zijn de groeimogelijkheden op de eigen markt gering. De watermarkt in België en de omringend landen is verzadigd. Groei moet dus komen van buitenlandse expansie en productvernieuwing.

De overname van het Bulgaarse Devin duwde de omzet van Spadel vorig jaar 15 procent hoger tot 289 miljoen euro, terwijl de bedrijfswinst met 31,6 procent aandikte tot 33 miljoen. De groep stelt bijna 1.300 mensen te werk. Eerder dit jaar werd een nieuwe productielijn ingehuldigd in de bottelarij in Spa, in de provincie Luik. Er kunnen nu per uur tot 40.000 flesjes bruisend water en gearomatiseerd water worden geproduceerd.