Familie Vandemoortele [78]

Vermogen € 387 035 000
Gekend als Vandemoortele
Activiteit Voeding
Inplanting Gent
Tendens Stijgend
Huidige positie 78


Vandemoortele ging van start in het West-Vlaamse Izegem als olieslagerij en groeide uit tot de grootste Belgische nietbeursgenoteerde voedingsgroep. De groep produceert en commercialiseert een volledig gamma oliën en vinaigrettes. Kort na de eeuwwisseling werkte de groep aan een belangrijk expansieprogramma. Maar bij de overname van het Franse Panavi in 2007 liep het verkeerd. Vandemoortele betaalde 300 miljoen euro inclusief de schulden voor de overname.

Panavi is de Franse marktleider in diepvriesbakkerijproducten. Op papier klonk de deal mooi: ‘Vandemoortele gaat door de overname van 3600 naar 5000 werknemers. De omzet uit diepvriesbakkerijproducten zal verdubbelen tot 600 miljoen euro. De bakkerijdivisie wordt de belangrijkste van het bedrijf. De afdeling wordt door de overname 1,5 keer groter dan de divisie vetten en margarines, die tot nu de belangrijkste was.’ Maar in de praktijk liep het slecht af. Vandemoortele verslikte zich in zijn schulden. Als enige reddingsmiddel werd de sojagroep Alpro verkocht. Alpro ging door als de kroon op het werk van de groep. Twee jaar later hees Vandemoortele zich opnieuw in de winstcijfers. Maar het bedrijf had wel een ferme knauw gekregen. In 2013 steeg de omzet van de Groep Vandemoortele met 1,4 procent, dit voornamelijk dankzij de afdeling Bakery Product. Het bedrijf wil zich meer en meer gaan diversifiëren en besloot daarom om het Italiaans bedrijf Laterna-Agritech (LAG) in 2015 over te nemen. LAG is in eigen land marktleider in de verkoop van diepvries focaccia en broodproducten.

Vandemoortele is nog steeds een familiaal geleid bedrijf. Om de familiebanden binnen Vandemoortele te begrijpen moeten we terug naar 1899. Dan begonnen Constant Vandemoortele en zijn zoon Adhemar met de verwerking van lijn- en koolzaad tot veevoeder in Izegem. Vandemoorteles hoofdzetel is vandaag in Gent. Onder de leiding van Adhemars kinderen – Jean (senior) en Raymond – en hun schoonbroer Joseph Casier kende Vandemoortele een sterke groei. De drie zussen van Jean en Raymond waren niet actief in het bedrijf, maar via hen stapten wel de families De Ruyttere en Swenden in. Toen het de beurt was aan de vierde generatie namen Philippe Vandemoortele, de zoon van Raymond, en zijn neef Eric Swenden samen met Jean Vandemoortele (junior) een leidinggevende functie op.

Na de terugtrekking van Swenden en Philippe Vandemoortele, die Alpro oprichtte, bleef alleen Jean Vandemoortele nog aan als voorzitter van het directiecomité. Christian Vandemoortele, François Casier, Marie-Christine de Briey-Casier en Dominique Reginster-De Ruyttere zitten wel nog in de raad van bestuur. In een gesprek met Trends werd Jean Vandemoortele ook gevraagd wat hij ervan vond om tot de rijkste families van het land te behoren. ‘Rijkdom is een relatief begrip. Wij leiden een normaal leven. Mensen die een beetje in de kijker staan, worden automatisch wat vaker aangesproken. Dat is normaal, dat is bij mij niet extreem anders.’

In april 2015 overleed Raymond Vandemoortele op 95-jarige leeftijd.