Familie De Clerck [31]

Roger De Clerck

Vermogen € 1 292 466 000
Gekend als Beaulieu
Activiteit Productie van tapijt
Inplanting Wielsbeke
Tendens Neutraal
Huidige positie 31


De groep Beaulieu en haar eigenaarsfamilie De Clerck (met wijlen Roger De Clerck als spilfiguur) is ongetwijfeld de meest officieel doorgelichte groep van dit land. Meer dan twintig jaar analyseerde het Brusselse parket de financiële handel en wandel van Beaulieu-stichter Roger De Clerck. Tot de batterij advocaten van de textielmagnaat slaagde in haar lang voorbereid doel: de verjaring van de feiten pleiten. Maar in 2014 werd er een nieuw onderzoek gestart tegen drie kinderen van Roger De Clerck, voor het witwassen en valsheid in geschriften. Ze worden ervan verdacht 193 miljoen euro aan aandelen te hebben witgewassen via twee Luxemburgse bedrijven. Opmerkelijk genoeg werd dat onderzoek uitgelokt door de jongste zoon Dominiek De Clerck. Op die manier wil zij zijn familie onder druk zetten binnen een procedure om het familiaal vermogen te herverdelen.

In 1991 besliste de toen 67-jarige Roger De Clerck zijn textielimperium te verdelen onder zijn zes kinderen. Het overlijden van zijn echtgenote speelde daarbij een niet onbelangrijke rol. Jan kreeg de Domogroep, Luc de Berry-groep, Francis Idealtuft, Ann Beaulieu Kruishoutem en Dominiek Beaulieu Wielsbeke. Dochter Mieke, getrouwd met Carl Bouckaert, verwierf Beaulieu of America. Elk van de zes afgesplitste dochterbedrijven was economisch levensvatbaar. Beaulieu of America, dat goed was voor de helft van de omzet, sponsorde in de VS de republikeinse partij. Het was dus geen toeval dat George Bush senior te gast was op het feest voor de 75ste verjaardag van Roger in Wielsbeke. Ook Michail Gorbatsjov en Margaret Thatcher waren er.

De Beaulieu-telgen bakten echter niet veel van hun industriële onafhankelijkheid. In 2005, veertien jaar na de splitsing, beslisten vier van de zes dochterbedrijven opnieuw te fuseren tot Beaulieu International Group (BIG). Domo van Jan De Clerck en Beaulieu of America van Mieke en Carl Bouckaert deden niet mee. Jan De Clerck, de vader van Anthony, die in 1992 werd gekidnapt, had de familiebanden eerder al doorgeknipt door een dading van 55 miljoen euro te sluiten met de fiscus. Beaulieu of America was al te groot op zich, Mieke De Clerck is ondertussen ook gescheiden van Carl Bouckaert.

Dominiek De Clerck volgde zijn broer in 2012 en trof een minnelijke schikking van 25 miljoen euro met de fiscus. De rest van de familie lijkt het niet eens te geraken over de juridische kwalificaties van de schikking. Niet alleen drijft de schikking de familie uiteen, maar ook de verdeling van het imperium van boer De Clerck. En dit nog voor zijn dood. Dominiek De Clerck voelde zich benadeeld bij de verdeling in 1991. Hij wenst een herverdeling en wil dit zelfs juridisch afdwingen.

Roger De Clerck overleed in oktober 2015 op 91-jarige leeftijd na een slepende ziekte. In 2016 sloot de familie een afsluitend akkoord met de Belgische fiscus waarmee alle problemen uit het verleden werden weggewerkt. Beaulieu betaalde in 2016 112 miljoen euro belastingen.