Familie Nicolas Saverys [43]

Nicolas Saverys

Vermogen € 1 008 160 000
Gekend als Exmar
Activiteit Scheepvaart en holdings
Inplanting Antwerpen
Tendens Stijgend
Huidige positie 43


Marc, Nicolas en zus Virginie Saverys zijn de nazaten van Bernard Boel, de stichter van de scheepswerf in Temse. Met de familie Cigrang richtten de Boels de drogebulkrederij Bocimar (BOel, CIgrang, MARitime) en Exmar (zeevervoer van vloeibaar gas) op. De familie Cigrang stapte eruit. Marc Saverys werd gedelegeerd bestuurder van CMB, eigenaar van Bocimar. Zijn broer Nicolas Saverys van het in 2003 afgesplitste Exmar. Met bijna de helft van de aandelen is Nicolas Saverys ook meerderheidsaandeelhouder van Exmar.

Als scheepsgroep is Exmar gespecialiseerd in alles wat met olie of gas heeft te maken. De groep levert ook nog andere diensten aan die industrie buiten de scheepvaart. ‘We zijn klaar voor de toekomst’, zo zei Nicolas Saverys in 2010. ‘Over vijf jaar mikken we op een verdubbeling tot verdrievoudiging van onze operationele cashflow.’ Eind 2010 bedroeg die 177 miljoen dollar of 125 miljoen euro. Maar die ambitie viel hard tegen.De zware neerwaartse druk op de energiemarkt doorkruiste die plannen. Tegen half 2017 had Exmar een dieptepunt bereikt op de Brusselse beurs, net als het vermogen van Nicolas Saverys.

Nicolas Saverys is een van de financiers van de denkgroep Itinera. Ooit was hij samen met Guy Verhofstadt, die ook bestuurder is van Exmar, actief in de VLD. ‘Ik ben zeer geïnteresseerd in de politiek. Maar de combinatie bedrijfsleider-politicus is niet gezond.’ Saverys aanschouwt de communautaire twisten in ons land met argusogen. Hij pleit voor een staatsconstructie in lijn met de ideeën van Frans Van Cauwelaert en Lode Claes. ‘Een federale kieskring waarbij de politici verantwoording moeten afleggen aan alle burgers van het land. De meerderheid regeert, zonder dubbele meerderheden, grendels en paritaire structuren. Vlaamse politici kunnen dan samen met Waalse collega’s die rijp zijn voor een efficiënt staatsbestel grondige hervormingen uitvoeren. De meerderheid in België zal rechts zijn. There is no alternative.’ Saverys haalt ook uit naar de politici die hem willen dwingen om vrouwen op te nemen in zijn raad van bestuur. ‘Ik heb op het vlak van corporate governance geen lessen te ontvangen van mislukte advocaten en slechte leraars, die er zelf niet in slagen orde in hun politieke huishouden te brengen.’

In december 2014 werd Nicolas Saverys benoemd tot de eerste voorzitter van de nieuwe fusie-entiteit Voka-Havenvereniging vzw (Brusssel). “Het is de bedoeling om samen een sterk platform van havenbedrijven en havengerelateerde bedrijven te vormen, om tot een gestructureerder beleid en betere randvoorwaarden te komen voor deze ondernemingen”, stelt Nicolas Saverys.

In 2022 viel Rusland Oekraïne binnen waarop Poetin de Russische gaskraan dichtdraaide. Meteen steeg daardoor de vraag naar gas in Europa in één klap met 25 procent. De gasttankerrederij Exmar van Nicolas Saverys kampte al jaren met de Tango FLNG, een drijvende vergassingsinstallatie die aardgas vloeibaar en dus transporteerbaar maakt op zee. In 2022 kwam er abrupt een eind aan de werkloosheid van de Tango FLNG. Hij werd verkocht aan de Italiaanse groep ENI voor een bedrag tussen 572 en 694 miljoen euro, afhankelijk van zijn prestaties. Een bedrag dat veel hoger ligt dan werd verwacht. Enkele maanden later lanceerde Nicolas Saverys een uitkoopbod op Exmar in de intentie de tankerrederij van de beurs te halen. Het bedrijf werd daarbij gewaardeerd op 732 miljoen euro.