De Bekaert families [42]

Vermogen € 914 383 000
Gekend als Bekaert
Activiteit Metaalbewerking
Inplanting Zwevegem (West-Vlaanderen)
Tendens Neutraal
Huidige positie 42


Het bedrijf Bekaert, opgericht in 1880 in Zwevegem door Léon Bekaert, is gespecialiseerd in het trekken van staaldraad en het toepassen van coatingtechnologie. De multinational Bekaert telt klanten in 120 landen en staat voor 30.000 arbeidsplaatsen waarvan 1.600 in Noord-Amerika, 8.300 in Latijns-Amerika, 6.900 in Europa en 11.700 in Azië.
De familiale aandeelhouders van het bedrijf zijn verenigd in een Stichting Administratiekantoor naar Nederlands recht. Het gaat in totaal om een 75-tal familieleden, de meeste daarvan dragen adelijke titels. De meeste van die families blijven onder de radar van deze lijst. Hun familiale vermogen gaat niet over de 10 miljoen. HEt hier genoemde vermogen is het totaal vermogen van alle familieleden.
Drie familietakken zijn wel verankerd in de vermogende netwerken. Barones Marie-Claire Bekaert is gehuwd met baron Fréderic de Mevius, aandeelhouder van ABInBev. Bekaert-bestuurder graaf Charles de Liedekerke is de neef van ABInBev-aandeelhouder graaf Paul Cornet de Ways-Ruart. Jonkheer Eric van Rijkckevorsel is dan weer via zijn huwelijk met Béatrice Verhaeghe de Naeyer dan weer gelieerd met de familie Janssen.
De aandeelhouders zijn van oudsher verbonden met de christen-democraten en zijn bij uitstek belgicistisch. Bekaert stichter Leon Leander Bekaert was drie jaar burgemeester van Zwevegem. Zijn zoon Léon-Antoine lag mee aan de basis van het VKW, het Verbond van Kristelijke Werkgevers. Na de Tweede Wereldoorlog lag de familie mee aan de basis van de oprichting van de CVP. De familie Bekaert is nauw verstrengeld met de Antwerpse familie Velge waarvan één telg gehuwd was met de dochter van voormalig CVP-premier Jean baron van Houtte.