NIEUW – Euronav saga maakt van Marc Saverys nieuwe miljardair

De holding Saverco heeft 2023 afgesloten met een netto winst van 102 miljoen euro waarvan 64 miljoen euro toekomt aan de familie Marc Saverys, eigenaar van Saverco. Het eigen vermogen van de holding toewijsbaar aan de familie Saverys stijgt door tot 962 miljoen euro. Met Saverco controleert Saverys onder meer de rederij CMB. Die boekte over 2023 een winst van 294 miljoen euro en keert aan het moederbedrijf een dividend uit van 242 miljoen euro. En die moeder Saverco kan dat geld goed gebruiken. De harde strijd om de controle over de beursgenoteerde groep Euronav deed de schulden op lange termijn bij Saverco oplopen tot 3 miljard tegenover 1,2 miljard het jaar daarvoor. Een herberekening brengt het vermogen van Marc Saverys en zijn drie zonen op 1,02 miljard euro. Daarmee vervoegt hij de lijst van nu 46 Belgische miljardairs waar hij in het gezelschap is van onder meer zijn broer Nicolas die de gasrederij Exmar controleert.



In 2023 ging Marc Saverys een harde strijd aan om de controle over Euronav met zijn Noorse concurrent, de reder John Fredriksen. Inzet van die strijd is de indrukwekkende winstgevendheid van de tankerrederij Euronav in het licht van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Marc Saverys en John Fredriksen bouwden daarbij via hun respectievelijk bedrijven CMB en Famatown een belang op in Euronav van elk om en bij 25 procent. Saverys leende 500 miljoen dollar om Euronav aandelen te kopen. Ultiem kon hij de controle over Euronav verwerven maar daarvoor moest hij in ruil een deel van zijn vloot verkopen aan Frederiksen. Alexander Saverys, CEO en zoon van Marc, kiest er voor de vloot van Euronav te vernieuwen en te vergroenen. De oude oliegestuurde tankers werden ingeruild voor nieuwe vaartuigen die worden aangedreven door waterstof. De toekomst moet uitwijzen of dit een verstandige keuze is geweest.

Alexander Saverys heeft alvast de conjunctuur aan zijn kant staan. In het tweede kwartaal van 2024 kon Euronav zijn winst optrekken tot 184,4 miljoen dollar, tegenover 161,8 miljoen dollar een jaar eerder. ‘De transformatie van Euronav is in volle gang’, reageerde CEO Alexander Saverys. ‘We hebben de verkoop van oude tankers afgerond en hebben nieuwe vaartuigen in ontvangst genomen en besteld.’ Eind 2023 nam Euronav daarbij ook CMB.Tech over, de groene-energiepoot van de scheepvaartholding CMB. Als deel van de strategische heroriëntatie verandert Euronav zijn naam in CMB.Tech, zodat de focus volledig verschuift naar vergroening. ‘Het is al even geleden dat alle scheepvaartmarkten positief waren. De vraag blijft sneller groeien dan het aanbod van schepen, en we breiden onze vloot voortdurend uit. We are enjoying the ride.’, aldus Saverys.

De zware schuldenlast van Saverco is niet vrijblijvend. De groep moet voldoen aan een aantal convenanten die deel uitmaken van haar gewaarborgde scheepsfinancieringen op niveau van CMB Groep. Zo moeten de liquide middelen ten allen tijde meer dan 20 miljoen dollar bedragen, liquide middelen moeten meer bedragen dan 700.000 dollar vermenigvuldigd met het aantal eigen schepen, de netto schuldpositie ten opzichte van de totale kapitalisatie mag niet meer dan 70% bedragen en het eigen vermogen van de Groep mag niet minder dan 375 miljoen dollar bedragen. Cash inkomsten haalt de groep onder meer uit de verkoop van de 24 schepen van Euronav aan Fredriksen, 1.030 miljoen euro in 2023 en 1.260 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2024, uit de dividenduitkeringen van Euronav en uit bijkomende opbrengsten uit de verkoop van (oudere) schepen.

Marc Saverys controleert Saverco samen met zij drie zonen. De vierde zoon Sebastiaan, ingenieur van opleiding, woont in Peru en laat zich niet in met de rederijen. Hij bouwt de groep Durabilis uit, een producent van duurzame granen en fruit in Afrika en Latijns-Amerika. Dat is geen sinecure. Over 2023 boekte de groep een verlies van 7 miljoen euro.