PRIMEUR – Bart Turtelboom is vertrokken bij Merit Capital

Bart Turtelboom

Vermogensspecialist Bart Turtelboom is vertrokken als bestuurder bij de getergde vermogensbeheerder Merit Capital. De broer van gewezen Open VLD minister Annemie Turtelboom werd eind 2015 aangetrokken om de vermogensbheerder terug op de sporen te zetten. Maar in april vorig jaar stapte Turtelboom in stilte op, een beslissing die pas nu werd gepubliceerd in het Staatsblad. Turtelboom zag de bui blijkbaar hangen. Enkele maanden na zijn vertrek verplichtte de Nationale Bank de Antwerpse vermogensbeheerder om zijn kapitaal te versterken via een fusie of een verkoop. Ook financieel directeur Bart Lammens is al opnieuw vertrokken bij Merit.



Bart Turtelboom geniet enige bekendheid in het financiële hart van de Londense city waar hij mede-oprichter en CEO is van de vermogensbeheerder APQ. Zijn zus Annemie werd recent met steun van Open VLD voorgedragen als lid van de Europese Rekenkamer. Merit Capital van zijn kant liep precies in het oog door zijn sterke verwevenheid met de Vlaamse liberale partij, onder meer via haar aandeelhouders Karel De Gucht, Jacky Buchman en de familie De Backer. Die laatste levert met Dominic De Backer één van de twee directieleden van Merit. Dominic de Backer is de broer van Philip, de Open VLD federale staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding.

Vader Leopold De Backer trok zich vorig jaar wel terug als voorzitter van de raad van bestuur van Merit Capital. Leopold De Backer, die vooral reputatie maakte als paardendokter, gaf de fakkel door aan Kathleen Steel, die jarenlang verbonden was met BNP Paribas Fortis. Ook de ceo Eric Thoelen werd vervangen, door Marc Vermeiren die overstapte vanuit RBC in Brussel. Merit Capital kreeg ook een nieuwe financieel directeur in de persoon van Bart Lammens, die terugkeerde van bij ondernemer Roland Duchâtelet. Maar ook Lammens is ondertussen al opnieuw vertrokken. De Nationale Bank zou Merit Capital liefst zien opgaan in een grotere groep. De financiële groep PwC is belast met die zoektocht.