BBI-directeur Karel Anthonissen is vakkundig uitgehold

De rol van Karel Anthonissen, gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) in Gent, lijkt uitgespeeld. Dat zegt Anthonissen zelf in een interview met Knack. Hij behoudt wel zijn titel maar zijn operationele bevoegdheid gaat naar een nieuwe adviseur-generaal. Die werd eind vorig jaar al benoemd. Een geslaagde truuk van Koens Geens, gewezen minister van Financiën en huidig minister van Justitie. Die is net als Hans D’Hondt, topman van de FOD Financiën, CD-V’er. Anthonissen leeft in lopende onmin met D’Hondt.



Vanaf vrijdag 6 januari worden de bevoegdheden van Karel Anthonissen bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) overgeheveld naar de nieuwe functie van adviseur-generaal. Daarna, zo lijkt het, kan hij op elk moment aan de kant geschoven worden. Een ‘defenestratie’, noemt hij het zelf, die al sinds 2011 aan de gang is. “Er is een beleid geweest om de beslissingsmacht van de gewesten naar Brussel te brengen. Gevolg: ik ben de laatste gewestelijke baas die nog in functie is.” Het leverde hem in Brussel de bijnaam “le fou de Gand” op.

Anthonissen werd in mei 2015 geschorst na een klacht van D’Hondt vanwege laster, maar die schorsing werd later opgeheven. Karel Anthonissen lag niet alleen overhoop met zijn bazen, hij had ook een diepgaand geschil met Open VLD kopstuk Karel De Gucht. Verder werkte hij een aantal spraakmakende fiscale dossiers af waaronder die van de Bank Optima. Hij diende ook formeel klacht in tegen meer dan 60.000 dossiers van fiscale regularisatie omdat er zwart geld werd witgewassen.