BBI vordert 8 miljoen van Armonea

Armonea, de grootste rusthuizengroep van het land, zit in het vizier van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). De BBI heeft een BTW-vordering neergelegd tegen de groep van 8 miljoen euro. In totaal vordert de BBI nu 11 miljoen euro van Armonea. De BTW-vordering van de BBI van 8 miljoen heeft betrekking op de jaren 2012 en 2013. Daarnaast vordert de belastingsdienst nog eens 3 miljoen aan belastingen voor de periode 2011-2013. Armonea zegt dat het in gesprek is met de BBI en een sterk dossier heeft. Voor de belastingsclaim werd een reserve aangelegd, echter niet voor de BTW-vordering.Intussen focust het bedrijf zich volop op internationale groei. Daarom werd in juni 2016 de holding Armonea Group opgericht, met rusthuizen in België, Spanje en Duitsland. De raad van bestuur van de operationele bedrijven wordt nu bemand door het management. In de bovenliggende structuur zijn de familiale aandeelhouders aanwezig. Dat zijn de Rijkste Belgische families de Mévius en de Spoelberch en de familie Van den Brande.

De bestuurders aan het roer van Armonea zijn onder meer Fréderic de Mévius, Preben Vestdam en Nicholas Cator als vertegenwoordiger van Verlinvest, naast Jan en Lodewijk Van den Brande. Voorzitter blijft gewezen VBO-topman Rudy Thomas als onafhankelijke bestuurder.

Geruchten als zouden er strategische meningsverschillen bestaan tussen beide aandeelhouders, worden ten stelligste ontkend. Naar verluidt zijn de relaties tussen de familiale aandeelhouders de Mévius en de Spoelberch enerzijds en Van den Brande anderzijds zeer goed. Bij de holding Armonea Group, een tussenschakel net boven Armonea, werken beide aandeelhouders samen verder aan een ambitieuze groeistrategie.

Armonea heeft de voorbije jaren een fors groeipad afgelegd. Via 20 overnames consolideerde de groep de Belgische markt van rusthuizen. Er kwam buitenlandse expansie in Spanje en Duitsland. De groep staat nu voor 125 instellingen waarvan 82 in België, 17 in Duitsland en 26 in Spanje. Het is vooral Verlinvest die de expansie ondersteunt. Ook de familie Van de Brande investeert actief in de groei. De familie kijkt alvast aan tegen belangrijke uitdagingen. Hun investeringsholding Palmyra Brands sloot 2016 af met een verlies van 11 miljoen euro na een verlies van 13 miljoen in 2015. Palmyra Brans controleert 46 % van Armonea en investeerde daarnaast durfkapitaal in bedrijven die onder meer actief zijn in de textieldistributie, de cementindustrie, de farma industrie en de verpakkingsindustrie.