Beauduin werkt aan expansie

Beauduin _ Van de Wiele

De voorbije dagen sprong het Ieperse bedrijf Picanol, producent van textielmachines, hier in het oog dank zij de stijgende beurskoers. Maar ook haar streekgenoot en collega Michel Van de Wiele, in handen van de familie Beauduin, boert goed. De familie zag haar vermogen vorig jaar met 75 miljoen aangroeien tot 551 miljoen euro. Op de lijst van de Rijkste Belgen stijgt Beauduin 3 plaatsen door tot 32. Ondertussen bouwt Charles Beauduin de groep verder uit.
Michel Van de Wiele is een producent van textielmachines voor onder meer zware tapijten. In mei van dit jaar nam Van de Wiele het Franse bedrijf Superba over, de Franse wereldleider in de productie van heat-settingmachines voor tapijtgaren. Superba staat voor 70 procent van de wereldwijde markt van heatsettingmachines. Heatsetting is een extra behandeling waardoor een tapijt van hogere kwaliteit wordt bekomen. Superba heeft vestigingen in Mulhouse (Frankrijk), China en de VS. Over het overnamebedrag is niets bekend. Superba staat voor een omzet van 50 miljoen euro, Van de Wiele noteerde vorig jaar een geconsolideerde omzet van 502 miljoen euro. Het bedrijf schat het lopende jaar gunstig in maar waarschuwt voor de mogelijke politieke onrust in een aantal landen.

De familie controleert ondertussen via Michel Van de Wiele 12 procent van het beursgenoteerde technologiebedrijf Barco. Charles Beauduin werd voorzitter van het bedrijf en mikt onder meer op China om nieuwe groei te vinden voor Barco.