Best gelezen artikel van 2023: Marc Coucke op een zucht van miljardair statuut

Marc Coucke en zijn echtgenote vorige maand bij hun aankomst op Flagey in Brussel voor een concert in het gezelschap van het Belgische en Nederlandse koningspaar. (Foto: Belga Images)

Wat vinden we dit jaar onder de kerstboom? De drie best gelezen artikels op de website van De Rijkste Belgen in het aflopende jaar 2023. Met de nummers twee en drie, respectievelijk Paul Gheysens en Eric Wittouck, kon u de voorbije dagen al kennis maken. Vandaag is nummer één aan de beurt in de persoon van Marc Coucke. We kunnen het enkel maar herhalen, mocht Marc Coucke niet bestaan we zouden hem moeten uitvinden. Weinig ondernemers zijn zo kleurrijk als Marc Coucke. U als lezer vindt dat blijkbaar ook. Lees hieronder het meest bekeken artikel van 2023: Marc Coucke op een zucht van miljardair statuut7 juli 2023

NIEUW – Marc Coucke op een zucht van miljardair statuut

De investeerder Marc Coucke is goed bezig. Zijn holding Alychlo kon vorig jaar zijn financiële belangen optrekken van 853 naar 975 miljoen euro. Maar daar tegenover staan wel nog 245 miljoen euro geleend bij de banken. Het vermogen van Coucke stijgt nu naar 892 miljoen euro, goed voor een 44ste plaats op onze ranglijst. Maar miljardair is Coucke nog niet. Hij was dat wel tot hij in 2021 definitief een boete van 184 miljoen euro moest betalen aan de Amerikaanse farmareus Perrigo die Omega Pharma in 2014 had gekocht van Coucke en de durfinvesteerder Waterland voor 2,4 miljard euro en zich achteraf bedrogen voelde. Een arbitrageprocedure kostte Coucke dus wel 184 miljoen euro. En zijn statuut van miljardair.

Een en ander blijkt uit de jaarrekening van Alychlo, de sleutelholding van Coucke. Het gaat wel om de cijfers van de moedervennootschap en niet om geconsolideerde cijfers. Die jaarrekening toont dat Alychlo belangen aanhoudt in 38 andere ondernemingen. Een aantal daarvan zijn winstgevend. Zo controleert Coucke 13 % van de beursgenoteerde groenten- en fruitdistributeur Greenyard van Hein Deprez, goed voor een jaarwinst van 21 miljoen euro. Van de ook beursgenoteerde printspecialist Smartphoto controleert Coucke 16%. Smartphoto boekte vorig jaar 3 miljoen euro winst. Opmerkelijk is de Italiaanse bouwer van luxe jachten The Italian Sea Group, goed voor een winst van 24 miljoen euro vorig jaar. Coucke controleert 11 % van het bedrijf.

Minder succesvol verging het Marc Coucke in de sector van de geneeskunde. Het Zwitserse Sophia Genetics, dat data analyseert van kankerpatiënten, boekte in 2022 een verlies van 87 miljoen dollar. Coucke controleert 11 % van het bedrijf. MiDiagnostics werkt dan weer aan de ontwikkeling van snelle bloedanalyses. Het bedrijf kijkt aan tegen een overgedragen verlies van 45 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg het verlies 27 miljoen euro. Coucke controleert om en bij 34 % van het bedrijf. Het Luikse beursgenoteerde farmabedrijf Mithra, specialist in anticonceptie, is ondertussen verdwenen uit de jaarrekening van Alychlo. Mithra lijkt ten onder te gaan aan de financiële en politieke intriges van zijn oprichter François Fornieri. Marc Coucke zag die bui blijkbaar hangen en trok zich de voorbije jaren stelselmatig terug uit het bedrijf waarvan hij ooit 16 % controleerde.